Τρεις ομάδες φοιτητών αξιοποιώντας την εφευρετικότητας, την καινοτομία και τις γνώσεις τους δημιούργησαν τρεις προϊόντα: ένα γλυκό σνακ από χαρούπι, κριτσίνια με μαστίχα και κέτσαπ με βιολογική ντομάτα χωρίς ζάχαρη, αποσπώντας τα βραβεία στον 4ο διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2014, που διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Το πρώτο βραβείο (1.200 ευρώ και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «SIAL») απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το γλυκό σνακ με χαρούπι «Carobites».

Το δεύτερο βραβείο (800 ευρώ) απονεμήθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το προϊόν «Mastinia» και πρόκειται για κριτσίνια με μαστίχα και μαστιχόνερο σε τέσσερις γεύσεις ενώ το τρίτο βραβείο (500 ευρώ) απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «Ketchup Eco» που είναι ένα προϊόν κέτσαπ με βιολογική ντομάτα, στέβια και ινουλίνη.

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, τόνισε πως «ως χώρα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε».

Το πρόβλημα όπως είπε είναι αυτό της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας και της καινοτομίας με την αγορά και τελικό στόχο την εξωστρέφεια. «Αυτό αποτελεί πλέον κύρια στόχευση μας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην χώρα επισημαίνοντας ότι απoτελούν το « κλειδί για το αύριο της Ελλάδας» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση

θα χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να βοηθηθούν οι νέοι και να μπορέσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες να μετεξελίσσονται σε επιτυχημένα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.

Στο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life» και του Ευρωπαϊκού Έργου CAPINFOOD, είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα σχετικά τμήματα των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Από τις ομάδες που συμμετείχαν στην τελική ευθεία έφτασαν εννέα πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών από τις οποίες επελέγησαν οι τρεις νικήτριες ομάδες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες ιδέες στο μέλλον του κλάδου λέγοντας ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες της.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί αυτή η πρωτοβουλία μας δείχνει ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Καλούσης, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι στόχος του διαγωνισμού Ecotrophelia είναι να ενθαρρύνει την ευρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς, ιδέες που μπορεί να αποτελέσουν «ατμομηχανή» της Βιομηχανίας.

Παράλληλα, βοηθάει στην προβολή της δυναμικής του χώρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού, σε δεύτερο επίπεδο, η νικήτρια ομάδα του εθνικού διαγωνισμού θα παρουσιάσει το προϊόν της στο Ευρωπαϊκό κοινό, μαζί με τους αντίστοιχους νικητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών «SIAL» που θα πραγματοποιηθεί στo Παρίσι τον Οκτώβριο 2014.