Σε ξενοδοχείο πολυτελείας πρόκειται να μετατραπεί η επιβλητική κάποτε βίλα «Ντε Βέκι» στη Ρόδο που πήρε το όνομα της από τον διοικητή των Δωδεκανήσων επί ιταλοκρατίας και έγινε γνωστή και ως Βίλα Μουσολίνι.

Το ιστορικό και υψηλής αισθητικής κτίριο που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο καλύπτει συνολική επιφάνεια 8.100 στρεμμάτων βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία της Ρόδου, και είναι εδώ και πολλές δεκαετίες εγκαταλελειμμένο ρημάζοντας από τη φθορά του χρόνου.

Η βίλα, πρώην κατοικία του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων επί Μουσολίνι Τσέζαρε Μαριο Ντε Βεκι, έγινε αργότερα θέρετρο της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες παραμένει έρημη και λεηλατημένη, ετοιμόρροπη, με σπασμένα τζάμια, και γεμάτη σκουπίδια, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

Ο κόμης Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι ήταν εκείνος που αποφάσισε να ανακατασκευάσει το κτίριο με βάσει τα αρχικά σχέδια που κατάφεραν να ανακαλύψουν οι Ιταλοί και να την μετατρέψει σε επίσημη κατοικία του εκάστοτε Ιταλού Διοικητή. Το κτίριο αποτέλεσε επίσης θερινό ανάκτορο για τον Ιταλό βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε τον Γ΄και αργότερα για τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ροδιακή», οι πλέον στενοί εναπομείναντες εν ζωή συγγενείς του Ντε Βέκι, βρέθηκαν το 2013 στο νησί της Ρόδου, σε μια άκρως ιδιωτική επίσκεψη, προκειμένου να δουν τα μέρη που έζησε και διοίκησε ο πρόγονός τους για πολλά χρόνια.

Θα γίνουν Boutique Hotels

Το ακίνητο αυτό, αποτελεί μέρος μιας ομάδας 14 ακινήτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσω διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την μετατροπή τους σε τουριστικές μονάδες ιδιαίτερης αισθητικής (Boutique Hotels).

Εκτός της βίλας Ντε Βέκι, ο διαγωνισμός που ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει 8 επιλεγμένα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, 3 παραδοσιακά Αρχοντικά στο Πήλιο, καθώς και 2 πρώην Σανατόρια σε Αρκαδία και Ρόδο. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ακίνητα με ξεχωριστή ιστορία. Χαρακτηριστική για παράδειγμα είναι είναι η περίπτωση του πρώην Σανατορίου «Η Μάνα του Στρατιώτη» που βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα.

Πρόκειται για ένα κτίριο κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα, και ήταν δωρεά της αδελφής τού Παύλου Μελά. Οπως και τα υπόλοιπα, εδώ και πολλά χρόνια ρημάζει εγκαταλελειμένο.

Περιλαμβάνει υπόγειο 500 τ.μ., ισόγειο 660 τ.μ. και δύο ορόφους από 660 τ.μ.-σύνολο περίπου 2500 τ.μ. Άλλα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι οι νεοκλασσικές επιρροές, στοιχεία που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.