«Δεν είναι ο καιρός να συζητήσουμε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πάντως διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί η ευελιξία που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Προεδρία της G7 την οποία αναλαμβάνει την Τρίτη η Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την «υπερβολική ρευστότητα» που υπάρχει στις αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόνισε ότι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων αποτελεί ευθύνη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της ΕΚΤ.

Τάχθηκε δε και πάλι υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για τον μοναδικό τρόπο να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα επρόκειτο για καταστροφή και για τις δύο πλευρές και πρόσθεσε ότι, τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουν τους Βρετανούς ότι η Ευρώπη είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Χαρακτήρισε δε υπερβολική την καμπάνια εναντίον του κ. Γιούνκερ.

Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση και πρόσθεσε ότι με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, συμφωνούν σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, αλλά και στην άποψη ότι σε ένα γενικό επίπεδο χρειάζονται επενδύσεις. «Η Ιταλία είναι μια υπέροχη χώρα με τεράστιες δυνατότητες. Έχει προβλήματα, όπως και η Γερμανία» κατέληξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.