Αρνητικός στα αιτήματα που διατυπώθηκαν προσφάτως για μεγαλύτερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ εμφανίσθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή που παραχώρησε στους Financial Times.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το εάν η ΕΕ έχει πληγεί από τη διαμάχη αναφορικά με το διορισμό Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως δημοκρατία πάντα περιλαμβάνει διαφωνίες. Αναφερόμενος δε στο ρόλο και τη σημασία της Βρετανίας για την ΕΕ είπε πως ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά και πολιτιστικά, η Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη, ενώ συμπλήρωσε πως το Λονδίνο είναι ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κράτησε αποστάσεις από τα πρόσφατα αιτήματα για μεγαλύτερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ και τις φωνές που ζητούν να δοθούν στις υπερχρεωμένες χώρες μεγαλύτερα περιθώρια για να προωθήσουν την αναπτυξιακή τους πολιτική.

«Στην Ευρώπη, δεν έχω ακούσει αυτό το αίτημα ούτε από τον Ιταλό πρωθυπουργό ούτε από οποιονδήποτε άλλο», είπε , παρά το γεγονός ότι σχετικά αιτήματα έχουν διατυπωθεί δημοσίως από ηγέτες όπως ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως όλοι στην ΕΕ συμφωνούν ότι η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σταθερές θεσμικές παραμέτρους και πως αυτό απαιτεί μία σταθερή αποπληρωμή του μεγάλου χρέους, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ότι επιτρέπει η νομισματική πολιτική, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο των πολιτικών αποφάσεων.

«Πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζουν οι κανόνες. Πρέπει να κάνουμε ότι έχει συμφωνηθεί. Πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Το πρόβλημα στην Ευρώπη, ορισμένες φορές, δεν είναι οι κανόνες, αλλά η εφαρμογή τους», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.