Στη δημιουργία ενός τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας στοχεύει η Lamda Development με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της έκτασης Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, καθώς η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα διαθέτει αντίστοιχο πλέγμα τουριστικής ανάπτυξης (resort) στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Το έργο, συνολικής επένδυσης 7 δισ. ευρώ, έχει άξονα το Μητροπολιτικό Πάρκο το οποίο θα συνοδεύεται από τουριστικές υποδομές με πέντε ξενοδοχεία δυναμικότητας 2.000 κλινών εμπορικής ανάπτυξης, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και διεθνές ιατρικό και εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ σε αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία τεσσάρων ή πέντε αρχιτεκτονικών εμβλημάτων.

Στη συνέντευξη Τύπου για την αξιοποίηση του Ελληνικού, την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου τόνισε τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο με τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του αλλά και τη συμβολή με 2% επιπλέον στο ΑΕΠ.

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι με την υλοποίηση αυτής της επένδυσης η Αθήνα θα προσελκύει επιπλέον ένα εκατομμύριο τουρίστες – αύξηση 50% σε σχέση με τα τωρινά μεγέθη – καθώς θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 ξενοδοχειακές κλίνες, (πέντε ξενοδοχειακές μονάδες) που θα θέτουν νέα δεδομένα για το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας.

Ακόμη, οι τουριστικές υποδομές θα πλαισιωθούν από μαρίνες σκαφών αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Εξάλλου, ο Ράσελ Κετ, εκ μέρους της εταιρείας HVS, που ασχολείται με τη συμβουλευτική ξενοδοχείων, υπογράμμισε ότι το εν λόγω έργο θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Αθήνα, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση των διανυκτερεύσεων και του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εκτίμησε δε ότι θα αυξηθούν οι αεροπορικές εταιρίες που θα προσγειώνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης για την πρωτεύουσα.

Το έργο θα παραδίδεται σε στάδια ανά πενταετία με πρώτο το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η διάρκειά του θα είναι 15 έως 20 έτη και θα ολοκληρωθεί με την οικιστική ανάπτυξη.

Οι τρεις πρώτες φάσεις είναι πενταετούς διάρκειας και στα 15 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το 75% του έργου.

Επίσης, το χρονοδιάγραμμα καταβολής του ποσού των 915 εκατ. ευρώ – το αντίτιμο που θα καταβάλει η Lamda Development για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ – προβλέπει την καταβολή 300 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών, 395 εκατ. μεταξύ του τρίτου και του εβδόμου έτους, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών και, τέλος, την καταβολή των υπολοίπων 220 εκατ. μεταξύ του όγδοου και του δέκατου έτους, μετά την ως άνω μεταβίβαση.