Θέμα αναθεώρησης της φορολογικής πολιτικής για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να θέσει το Φθινόπωρο η κυβέρνηση στην τρόικα.

Οι αριθμοί που δόθηκαν στην δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης αποκαλύπτουν τηναποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Τη σεζόν 2012- 2013 την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, δηλαδή πριν την εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο.

Την σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Μάλιστα από την εξίσωση ο φόρος που εισέπραξε το δημόσιο αυξήθηκε κατά 150 εκατ. ευρώ, όμως ο φόρος από ΦΠΑ μειώθηκε κατά 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή το δημόσιο είχε ζημιά 400 εκατ. ευρώ

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών διότι όταν δεν πιάνουμε τους στόχους πρέπει να επανεξετάζουμε το ζήτημα».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών το συνολικό θέμα της μείωσης των φόρων θα συζητηθεί με την τρόικα το Φθινόπωρο του 2014 πάνω στη βάση της διάταξης του μνημονίου που αναφέρει ότι εφόσον υπάρχει σταθερή υπεραπόδοση στα έσοδα τότε μπορούν να τεθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το δείγμα του πρώτου 7μηνου θα δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση έναντι της τρόικας.