Εάν κάποιος χειρούργος γιατρός που είχε σταματήσει να χειρουργεί πριν 30 χρόνια ξαναβρισκόταν σήμερα σε χειρουργείο, το μόνο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να …σκουπίσει το δάπεδό του!

Το παράδειγμα αυτό χρησιμοποίησε η καθηγήτρια κ. Καρολίν Τζέννερ, επικεφαλής ευρωπαϊκού οργανισμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, μιλώντας την Τρίτη στην Αθήνα, στο συνέδριο με επίκεντρο τις «ψηφιακές δεξιότητες» (e-Skills), προκειμένου να τονίσει ότι οι ανάγκες για ψηφιακά καταρτισμένους επαγγελματίες αυξάνονται συνεχώς.

Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, η ζήτηση για θέσεις εργασίας στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται αλματωδώς, ενώ εάν δεν ληφθούν από τώρα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος έως το 2020 να μείνουν κενές έως και 1 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις της έρευνας, μέχρι το 2020 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, της αρχιτεκτονικής και της ανάλυσης των ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 44% σε σύγκριση με το 2011 και οι συναφείς θέσεις εργασίας κατά 16%.

Οι θέσεις για τεχνικούς μέσου επιπέδου θα μειώνονται βαθμιαία, ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη αύξησης της ποιότητας και της επάρκειας των διαθέσιμων ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ιδίως εφόσον δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων.

Πάνω από το 60% των διαθέσιμων ψηφιακών θέσεων εργασίας βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Το συνέδριο «e-Skills for Jobs», συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Digitaleurope) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου για το e-Skills ήταν ότι η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες μπορεί να αποτελέσει το «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση και πως η Ελλάδα μπορεί να οικοδομήσει ένα αντίστοιχο «οικοσύστημα», που όχι μόνο θα δώσει επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες άνεργους επιστήμονες, αλλά θα λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Όπως υπογράμμισε σε μήνυμά της προς το συνέδριο, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, Neelie Kroes «υπάρχει ένα ψηφιακό κενό σε επίπεδο θέσεων εργασίας, παρά την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ΤΠΕ είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ηλεκτρονικές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχώρησε χτες στη συγκρότηση Εθνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία, με τη συμμετοχή των υπουργείων Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Μεταφορών, των γενικών γραμματειών Μέσων Ενημέρωσης, Ισότητας των Φύλων και Νέας Γενιάς, και του ΣΕΠΕ.

Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα της ΕΕ που δημιουργεί επισήμως εθνικό συνασπισμό, μετά τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα. Άλλοι Εθνικοί Συνασπισμοί συστήνονται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, και την Ισπανία.

Μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «τα έσοδα από τις εφαρμογές big data αναμένεται να ανέλθουν σε 16 δις. ευρώ εντός της προσεχούς διετίας», ενώ στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό των διαθέσιμων κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία από ο 4% στο 8%.

Την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα και την καινοτομία προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, σημειώνοντας πως «στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, προωθούμε την εξοικείωση των φοιτητών και τις φοιτητριών με τις ψηφιακές τεχνολογίες, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας ανοικτών ηλεκτρονικών μαθημάτων (e-courses) και ανοιχτών ηλεκτρονικών συγγραμμάτων (e-textbooks)».

Στο ευρωπαϊκό παράδοξο, της υψηλής ανεργίας από τη μια και του ελλείματος σε ειδικούς στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ, κ. Γιάννης Σύρρος.

Όπως τόνισε, η αντιφατική εικόνα αποκαλύπτει ότι δεν συμβαδίζουν τα διαθέσιμα προσόντα του εργατικού δυναμικού με τις απαιτήσεις της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς τεχνολογίας. Ο ίδιος υπογράμμισε, πως η ανάδειξη των ΤΠΕ ως στρατηγική επιλογή για τη χώρα αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση.​