Για μετά το καλοκαίρι μετέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας πως το εάν θα απαιτηθεί ελάφρυνση του χρέους θα καταδειχθεί από την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας.

«Το εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα το εξετάσουμε στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι» τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2012 δεσμεύθηκε πως, εάν κριθεί απαραίτητο, θα εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ωστόσο η αναγκαιότητα της ελάφρυνσης θα καταδειχθεί από τα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση για το εάν αναμένει η ελληνική πλευρά να εγείρει σήμερα το ζήτημα στο Eurogroup είπε πως περιμένει πως το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση.

«Θα το συζητήσουμε. Προφανώς θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις. Θεωρώ θα ήταν σοφό να μην επιχειρηθεί να «επιβληθεί» κάτι σήμερα, αλλά να εξετάσουμε πρώτα το εάν απαιτείται πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, θα δούμε εάν και ποια μέτρα θα απαιτηθούν» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνεδρίαση, το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι το θέμα των ενδεχόμενων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης».

Οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν «τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» και υπογραμμίζουν ότι «οι ανανεωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής από τους Έλληνες πολίτες και τις Αρχές.»

«Το πρόγραμμα προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές «είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών και ένα σημαντικό βήμα προς την ευρύτερη πρόσβαση στις αγορές».

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι κρίσιμα για αυτήν την κατάληξη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.