Εξι φορές υπερκαλύφθηκε το ποσό που ζητούσε να αντλήσει από τις ξένες αγορές η ΔΕΗ μέσω του εταιρικού της ομολόγου, και αντί για 500 εκατ. ευρώ, η συνολική προσφορά ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε την Τετάρτη, με τη ΔΕΗ να αποφασίζει τελικά ότι θα «σηκώσει» 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ με ομόλογο 3ετούς έκδοσης (λήξεως το 2017) και επιτόκιο 4,75%, και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ με 5ετές ομόλογο (λήξεως το 2019) και επιτόκιο 5,5%.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης μέσω της μεγάλης ανταπόκρισης, και η επίτευξη επιτοκίων αρκετά κάτω του 6%, όπως αναμενόταν αρχικά, αποτελεί, σύμφωνα και με δηλώσεις ξένων αναλυτών στο πρακτορείο Bloomberg, μια ακόμη ένδειξη (μετά και την πρόσφατη έκδοση του ομόλογου του Δημοσίου) ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να γυρίζει σελίδα, και ότι ανακτά σταδιακά αξιοπιστία.

Μείωση του δανεισμού

Από το συνολικό ποσό των 700 εκατ. ευρώ, τα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για την πρόωρη αποπληρωμή του υφιστάμενου χρέους της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, μέσω της πρόωρης αποπληρωμής χρεολυσίων συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πρόσφατης αναχρηματοδότησης δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ επιτυγχάνει παράλληλα να μειώσει το επιτόκιο του υπολοίπου του εν λόγω δανείου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%).

Ετσι, το συνολικό επιτόκιο δανεισμού της, μειώνεται από 6,5% σε 6%. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. ευρώ που άντλησε θα διατεθούν για τους σκοπούς του επενδυτικού της προγράμματος.

Οπως αναφέρει η ΔΕΗ «ο όγκος των προσφορών και το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού από εμπορικές τράπεζες που πρόσφατα πέτυχε η επιχείρηση, οδήγησε στην απόφαση να αντληθούν επιπλέον 200 εκ. ευρώ από τη σημερινή έκδοση».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Stnadard & Poor’s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ από «CCC» σε «B».