Θετικές αναφορές για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και εγκωμιαστικά σχόλια τόσο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η ΕΕ θεωρεί πως το 2015, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ενώ προειδοποιεί πως «τα κατεστημένα συμφέροντα» αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για το πρόγραμμα.

Η Κομισιόν προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό +0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο +2,9% το 2015 και στο +3,7% το 2016.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Κάνοντας μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσει των όρων του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόικα εκτιμά πως από το 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι, θα ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014, στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Πάντως, η τρόικα αναφέρει στην έκθεση της πως μεγάλο μέρος του πλεονάσματος του 2013 επιτεύχθηκε λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να περιορίσει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Για το δημοσιονομικό κενό, η τρόικα εκτιμά πως θα ανέλθει στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015, ενώ για το χρηματοδοτικό κενό θεωρεί πως μέχρι τον Μάιο του 2015 θα διαμορφωθεί σε 5,5 δισ. ευρώ.

Ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από το 2015 και μετά, καθώς θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Έτσι, με την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται προς το 125% του ΑΕΠ το 2020 και το 112% του ΑΕΠ το 2022.

Συνδέοντας τις αποκρατικοποιήσεις με τη δυναμική του χρέους, η τρόικα σημειώνει πως η πρόοδος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική εάν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον οδηγήσει σε ισχυρότερη συμμετοχή και υψηλότερα έσοδα.

Αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνει η ΕΕ για την ανεργία την οποία τοποθετεί στο 24,5% το 2014, στο 22,5% το 2015 και στο 19,5% το 2016.

Ομοίως, για την απασχόληση εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, κατά 2,6% το 2015 και κατά 4% το 2016.

Για το εργατικό κόστος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι φέτος και το 2015 θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά 1,5% και κατά 0,3% αντιστοίχως, ενώ θεωρεί πως θα αυξηθεί το 2016 κατά 1,6%.

Η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών

«Συντηρητικές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν», λέει σε ανακοίνωσή του το υπ. Οικονομικών, σχολιάζοντας την έκθεση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«H Ελλάδα βρίσκεται πια στον δρόμο της ανάκαμψης σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν. Η οποία προβλέπει ότι φέτος, το 2014, θα υπάρξει για πρώτη φορά άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια λιτότητας. Του χρόνου, το 2015 προβλέπει σημαντική ανάπτυξη κατά 2,9%, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2016 προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 3,7%! Κι όλα αυτά σημαίνουν ασφαλώς και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνουν τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε τις θετικές επιπτώσεις από τι διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το πρόγραμμα. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και μπρος.

Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια».