Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να διατηρηθούν οι αφίξεις από τη Ρωσία στα περσινά επίπεδα (περίπου 1,3 εκατ.) βρίσκονται η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδόχοι και οι αερομεταφορείς.

Ηδη, οι κρατήσεις των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα παρουσιάζουν τάσεις εξομάλυνσης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα υστέρησης των προκρατήσεων που έφτασε έως και το -50% μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, παρά τους αρχικούς φόβους για μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία, κυρίως λόγω της ουκρανικής κρίσης και της υποτίμησης του ρουβλίου, πλέον υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα μειωθεί το ρεύμα του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία.

Αυτό επισημάνθηκε την Πέμπτη στο ελληνορωσικό τουριστικό forum που διοργάνωσαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο μεγάλος ρωσικός tour operator Labirint, το ελληνικό πρακτορείο Le Grand και η Aegean Airlines.

Στο forum, του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, συμμετείχαν περίπου 1.000 σύνεδροι (τουριστικοί πράκτορες-συνεργάτες του Labirint , δημοσιογράφοι κ.λ.π).

Η επιλογή της Αθήνας για το forum, όπως ανέφερε η εμπορική διευθύντρια του Labirint Τατιάνα Ζότοβα, έχει ως στόχο να προβληθεί ακόμα περισσότερο η Αθήνα στη ρωσική αγορά και να γίνει ο αγαπημένος προορισμός των Ρώσων επισκεπτών τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι οι αφίξεις από τη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε περίπου 1,3 εκατομμύρια.

Οι Ρώσοι θεωρούνται οι πλέον «αποδοτικοί» τουρίστες, με 10,5 διανυκτερεύσεις ανά άτομο κατά μέσο όρο και κατά κεφαλήν δαπάνη 1.100 ευρώ.

Το Labirint σε συνεργασία με το πρακτορείο Le Grand, πέρυσι διακίνησαν προς τη χώρα μας περίπου 260.000 Ρώσους τουρίστες και 40.000 Ουκρανούς, ανέφερε η Φωτούλα Σαπουνάκη, πρόεδρος του Le Grand.

Με βάση τις επιδόσεις αυτές, ο φετινός προγραμματισμός των Tour Operators ενισχύθηκε κατά 35% (αύξηση θέσεων σε αεροπλάνα και δωματίων σε ξενοδοχεία).

Οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία προς ελληνικούς προορισμούς για τη φετινή περίοδο είναι αυξημένες κατά 8% σε σχέση με το 2013, ενώ μόνο η Αegean έχει αυξήσει τον αριθμό των θέσεών της κατά 17%, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ευτ. Βασιλάκης.

Στο πλαίσιο του forum ρώσοι τουριστικοί πράκτορες επισήμαναν την ανοδική τάση που παρουσιάζει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, καθώς πέρυσι εκδόθηκαν διπλάσιες βίζες από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Η Ελλάδα, όπως είπαν, δεν είναι ακριβή για τους Ρώσους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές είναι στα επίπεδα της Ιταλίας και φθηνότερη από την Ισπανία. Παράλληλα εκτίμησαν ότι η βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για εταιρικές διοργανώσεις και συνέδρια, λόγω κλίματος, φυσικού κάλλους και πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και πολύ καλών ξενοδοχειακών υποδομών.

Πάντως, ένα δεύτερο ελληνορωσικό συνέδριο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο, με τη συμμετοχή των 15 – 20 μεγαλύτερων ρωσικών tour operators, αναβλήθηκε για το φθινόπωρο λόγω της ρευστότητας της κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Εκπρόσωποι του τουριστικού κάδου σημειώνουν ότι τα οφέλη από τη ρωσική αγορά θα ήταν μεγαλύτερα, εάν διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία χορήγησης βίζας και ιδιαίτερα η χορήγηση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Όπως σημειώνουν, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών θεωρήσεων, η οποία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική ροή καταρχήν από τη Ρωσία και σε δεύτερη φάση από την Κίνα.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά αλλαγών στους κανόνες χορήγησης θεώρησης, μεταξύ των οποίων:

• Μείωση της προθεσμίας από 15 σε 10 ημέρες για την εξέταση της αίτησης και λήψη της απόφασης.

• Υποβολή της αίτησης θεώρησης σε προξενεία άλλων χωρών της ΕΕ.

• Δυνατότητα υποβολής μέσω Internet.

• Διευκολύνσεις για τακτικούς ταξιδιώτες, όπως η υποχρεωτική έκδοση θεώρησης πολλαπλών εισόδων τριετούς ισχύος.

• Δυνατότητα των κρατών-μελών να θεσπίζουν ειδικά καθεστώτα για τη χορήγηση στα σύνορα θεωρήσεων ισχύος μέχρι και 15 ημερών σε μια χώρα του Σένγκεν.

• Δυνατότητα των κρατών-μελών να διευκολύνουν την έκδοση θεώρησης για επισκέπτες που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν σημαντικές εκδηλώσεις.​