Πρεμιέρα των roadshows κάνει την Παρασκευή η ΔΕΗ παρουσιάζοντας στους επενδυτές στο Λονδίνο το εταιρικό της ομόλογο, μέσω του οποίου θα επιχειρήσει να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο.

Το ομολόγο θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα είναι 3ετούς διάρκειας με λήξη το 2017, και μέρος του 5ετούς διάρκειας λήξεως το 2019, με εκδότη τη θυγατρική της Public Power Corporation Finance.

Η παρουσίαση προς τους επενδυτές στο Λονδίνο θα συνεχιστεί και την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ακολουθούν άλλα δύο roadshows σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, προκειμένου το απόγευμα της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης, η ΔΕΗ να ανοίξει το βιβλίο προσφορών και να εκδώσει το ομόλογο.

Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης.

Το ακριβές ύψος του ποσού που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο που θα πετύχει, και που σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα είναι κάτω του 6%. Ανάλογα λοιπόν με το επιτόκιο, μπορεί να αντληθεί ακόμη μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ ποσό.

Εφόσον επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μια ακόμη θετική ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, μετά και την έκδοση πριν το Πάσχα του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.

Ισως ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ

Κυβερνητικοί πάντως κύκλοι ανέφεραν ότι αν διαμορφωθούν συνθήκες εξίσου ευνοϊκές με την περίοδο πριν το Πάσχα, δεν αποκλείεται το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ να υπερβεί και τα 500 εκατ. ευρώ. Η απόφαση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το ύψος του επιτοκίου δανεισμού.

Η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση του εταιρικού της ομολόγου εδώ και δύο εβδομάδες, ωστόσο οι κινήσεις της συνέπεσαν χρονικά με εκείνες του Ελληνικού Δημοσίου. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο να μην συμπέσουν χρονικά οι δύο εκδόσεις και να μετατεθεί η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές για λίγες εβδομάδες.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν σε τρεις κατευθύνσεις, δηλαδή «για την αποπληρωμή του χρέους, τη χρηματοδότηση επενδύσεων και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς», όπως είχε επισημάνει κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2013 ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός.

Εφόσον η ΔΕΗ πετύχει καλό επιτόκιο, θα της δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων για να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Θυμίζουμε ότι στη συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΗ για το ομολογιακό των 2,2 δις. ευρώ, υπάρχει όρος για αποκλιμάκωση του επιτοκίου σε περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει σε αποπληρωμές του δανείου της (ως 0,75% με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ).

Η έκδοση του εταιρικού έρχεται μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της εταιρείας από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s, ο οποίος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ σε B από CCC.