Στις 5 Μαΐου και στο επικείμενο Eurogroup αναμένεται να θέσει επισήμως η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, με την ικανοποίηση να είναι εμφανής στις τάξεις της μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat. Παράλληλα άλλωστε η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της Σάιμον Ο’ Κόνορ, χαιρέτισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και μίλησε για «βιώσιμο χρέος», παραπέμποντας στο β’ εξάμηνο τη συζήτηση για ελάφρυνσή του.

Οπως μετέδωσε το Mega το μεσημέρι της Τετάρτης, η ελληνική κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της σχετικά με την πρότασή της για την ελάφρυνση του χρέους της αλλά ένα από τα ισχυρά σενάρια που εξετάζει είναι εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωρευτική μείωση του χρέους κατά 3 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και 7 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2030 με επιμήκυνση των διμερών ευρωπαϊκών δανείων από τα 30 στα 50 έτη και με ένα σταθερό επιτόκιο.

Ολα αυτά θα δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες και στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα σημάνουν την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή και τη μετάβασή της σε μια άλλη στην οποία η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της μόνη της. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά την Τρίτη στο Bloomberg όταν μίλησε για δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας από το 2015.

Την Πέμπτη στο Euroworking Group η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει και τη μελέτη για τη δεκαετή ανάπτυξη της χώρας. Στη μελέτη θα δίνεται έμφαση σε δέκα τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Λεπτομέρειες του σχεδίου ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Οσον αφορά στην Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Σάιμον Ο Κόνορ επεσήμανε ότι η τρόικα εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2013 στο1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ).

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπ’ όψιν για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για το 2014.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η τρόικα υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος βάσει των στοιχείων που εξέδωσε την Τετάρτη η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ.

Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η συζήτηση»

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Το χρονοδιάγραμμα ορίστηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup προσφάτως. Η τελευταία φορά ήταν στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της Αθήνας. Δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επί της οποίας ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του.

Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ είπε ότι η καταβολή του έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές.