Στα 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 (αφαιρουμένης της ενίσχυσης των τραπεζών), ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα είναι με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με την τρόικα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

«Σήμερα, η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για 2ησυνεχόμενη χρονιά».

«Οι θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος».

«Με πίστη, εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μα», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Εurostat το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2013 σε 12,7% του ΑΕΠ, ενώ αφαιρούμενης της ενίσχυσης των τραπεζών περιορίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ.