Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι η Ισπανία βρίσκεται σε πορεία σταθερής βελτίωσης με τις εξαγωγές να ενισχύουν την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς αυτή εξέρχεται από την ύφεση.

Ο οίκος αναμένει ότι η εγχώρια ζήτηση θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ από το 2014 και μετά, ενώ εκτιμά πως οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Η Moody’s αναφέρει επίσης ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα άρχισαν να αποδίδουν μετά την έξοδο της οικονομίας στα μέσα του 2013. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη παραμένει αργή και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 26%.

Για τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας αναφέρει πως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής βελτίωσης, αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά αδύναμα με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και με αυξανόμενο δημόσιο χρέος. «Το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού και η συνεχιζόμενη ανοδική τάση του δημόσιου χρέους παραμείνει η κύρια πιστωτική αδυναμία της Ισπανίας”, προειδοποιεί ο οίκος.

Η Κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας υποχώρησε στο 6,62% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2013 από 6,84% το προηγούμενο έτος, ξεφεύγοντας ελαφρώς από το 6,5% που τέθηκε ως στόχο με τις ευρωπαϊκές αρχές. Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 93,9% του ΑΕΠ το 2013.

Η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα το Φεβρουάριο, σε Baa2, καταδεικνύοντας τη φερεγγυότητα της χώρας.