Πετρέλαιο και φυσικό αέριο μύρισε στην Ελλάδα η ιταλική Enel, ένας από τους ισχυρότερους ενεργειακούς παίκτες διεθνώς, βάζοντας στο στόχαστρο τρεις χερσαίες περιοχές, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και σε Πρέβεζα – Αρτα, για τις οποίες υπέβαλε επίσημο αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να της παραχωρηθούν για έρευνες.
Το αίτημα της Enel αφορά τρεις περιοχές της Ελλάδας οι οποίες είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν (το 1997), αλλά έπειτα από κάποιες λιγοστές και σε μικρά βάθη γεωτρήσεις τελικά εγκαταλείφθηκαν καθώς τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ποια νέα στοιχεία έχει στα χέρια της η ιταλική εταιρεία, με αποτέλεσμα να ζητήσει επισήμως την εκ νέου εξερεύνηση των τριών οικοπέδων (blocks); Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι και οι τρεις αυτές περιοχές, όπως και πολύ μεγάλο μέρος της δυτικής Ελλάδας, χερσαίας και θαλάσσιας (Παξοί, Κέρκυρα κ.λπ.), διαθέτουν γεωλογικές δομές «καρμπόν», δηλαδή παρόμοια δομή και ηλικία πετρωμάτων με την Απουλία Ζώνη στη νότια Ιταλία (περιφέρεια της Πούλια) και την Ιόνια Ζώνη στην Αλβανία, όπου τα τελευταία χρόνια εξορύσσονται σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων.

Πρόσφατα μάλιστα ανακαλύφθηκε σε άλλη περιφέρεια της νότιας Ιταλίας, στην Μπαζιλικάτα, χερσαίο κοίτασμα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά συνολικής ποσότητας ενός δισ. βαρελιών, κάτι που σύμφωνα με τους Ιταλούς θα τους επιτρέψει να διπλασιάσουν την παραγωγή τους φτάνοντας τα 200.000 βαρέλια την ημέρα. Οσο για τις γεωλογικές συγγένειες με την Αλβανία που σήμερα παράγει 20.000 βαρέλια ημερησίως, η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο στα νότια της χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα, γι’ αυτό άλλωστε αποφάσισε να επενδύσει εκεί η Shell. Σε μια άλλη περιοχή, το Patos Marinza, η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, εκτιμά ότι υπάρχουν 5,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΜΑΓΝΗΤΗΣ. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Enel μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός και για άλλους ξένους παίκτες καθώς με τις αιτήσεις που κατέθεσε η εταιρεία ουσιαστικά ζητά να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest) όπως προβλέπει ο Νόμος 4001/2011.
Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, εφόσον η αίτηση του ενδιαφερόμενου επενδυτή για τις υπό παραχώρηση περιοχές γίνει αποδεκτή, τότε το ΥΠΕΚΑ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή του να υποβάλουν προσφορές και άλλοι επενδυτές. Αν παρέλθει το διάστημα των τριών μηνών χωρίς να εμφανιστούν άλλοι ενδιαφερόμενοι, τότε οι περιοχές παραχωρούνται στον αρχικό διεκδικητή, εν προκειμένω στην Enel. Το ενδιαφέρον της Enel τη συγκεκριμένη περίοδο αποδίδεται στη βελτίωση της εικόνας της χώρας, ενώ συμπίπτει χρονικά και με την προσπάθεια που καταβάλλεται να πωληθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες τα στοιχεία που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

«Μετά τη διαδικασία του open door που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από τις υπογραφές των συμβάσεων σε Πατραϊκό, Κατάκολο, Ιωάννινα, την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη που θα καταλήξουν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων εντός του 2014, πλέον με την αίτηση της Enel ενεργοποιείται πλήρως ο νέος νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων» ανέφερε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης.

Το παρασκήνιο. Της υποβολής επίσημου αιτήματος της Enel είχε προηγηθεί στις 7 Μαρτίου συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών του ιταλικού ομίλου με τον κ. Μανιάτη. Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχε σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Μάρκο Αρτσέλι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Enel στον τομέα υδρογονανθράκων, ενώ συμμετείχε και ο επικεφαλής της Enel Green Power Hellas & Bulgaria Γιώργος Στάσης.

Ποια είναι η Enel

Η εταιρεία είναι ένας από τους ισχυρότερους παίκτες παγκοσμίως στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 40 χώρες με εγκαταστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί πάνω από 61 εκατ. πελάτες. Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας σε επτά κράτη μέσω των θυγατρικών της (Ιταλία, Ισπανία, Περού, Χιλή, Αργεντινή, Σλοβενία, Ρωσία), κατέχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ διεθνώς την Enel Green Power, ενώ κύριος μέτοχός της είναι το ιταλικό Δημόσιο με ποσοστό 31,24%.