Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει εντός του Μαΐου η Εθνική Τράπεζα, αύριο Πέμπτη αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να εκδώσει. Οπως προκύπτει από τους όρους της αύξησης, τους οποίους αναμένεται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση της τράπεζας στις 10 Μαΐου, οι παλαιοί μέτοχοι θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα προκύψει από τη διαδικασία ανοίγματος βιβλίου προσφορών που θα λάβει χώρα λίγες ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση.

Μάλιστα, με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση, η διοίκηση της Εθνικής αρχίζει παρουσιάσεις (roadshows) προς θεσμικούς επενδυτές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες ενέργειες που περιλαμβάνονται στο capital plan της, η Εθνική θα καλύψει τις ανάγκες των stress tests, αλλά και θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει το Δημόσιο, ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αύριο αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών προς τους επενδυτές για το ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η Εθνική με σκοπό την άντληση ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόδοση του ομολόγου θα είναι κοντά στο 4,5%, δηλαδή 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την έκδοση του Δημοσίου.