Σήμα να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αναμένεται να δώσει σήμερα η Eurostat ανακοινώνοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, από τα οποία προκύπτει ότι η χώρα πέτυχε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους αύριο κιόλας στο Euro Working Group, όπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 27/11/2012, η ευρωζώνη δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και τηρείται το πρόγραμμα προσαρμογής. Σε ό,τι αφορά την τήρηση του προγράμματος, ο κ. Τσακλόγλου θα προσέλθει στο Euro Working Group με στοιχεία που δείχνουν ότι η προσαρμογή στις δεσμεύσεις του Μνημονίου έφτασε το 92%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η συζήτηση για το θέμα του δημόσιου χρέους στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Πάντως, οι προεκλογικοί περιορισμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν κάτι περισσότερο από μια γενική δήλωση στο συγκεκριμένο Eurogroup, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί το καλοκαίρι.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Η Eurostat θα ανακοινώσει σήμερα το πρωί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης με βάση τα στοιχεία που της έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναμένεται να διευκρινίσει αργότερα, εφόσον ερωτηθεί, ποιο είναι το ύψος του πλεονάσματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 23,1 δισ. ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ το 2013. Το πρωτογενές έλλειμμα, που προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι τόκοι, διαμορφώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Eurostat, το ESA 95.

Στη συνέχεια, κανονικά αφαιρείται το ποσόν που δόθηκε για τη στήριξη των τραπεζών το 2013, 19,2 δισ. ευρώ, οπότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ, κατά το σύστημα ESA 95. Η κυβέρνηση όμως έχει συμφωνήσει με την τρόικα σε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού. Σύμφωνα με αυτόν, από το πλεόνασμα κατά ESA 95 πρέπει να αφαιρεθούν τα κέρδη που επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στην Ελλάδα από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει. Δεδομένου ότι τα κέρδη που επεστράφησαν πέρυσι ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ, το πλεόνασμα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα.