Σημεία των καιρών: το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπιζε στο παρελθόν με ανοιχτή δυσπιστία ό,τι είχε σχέση με δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Η πικρή εμπειρία των «greek statistics» τροφοδοτούσε τον φόβο για λογιστικές αλχημείες. Στο μεταξύ, τους υπολογισμούς κάνει η τρόικα. Αυτήν κατηγορούν τώρα οι ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία για «ωραιοποίηση» της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Το υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο, αντικρούει τις επικρίσεις και υπερασπίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε έστειλε επιστολή στον γερμανό υπουργό Οικονομικών στην οποία υποστηρίζει ότι η τελευταία έκθεση της τρόικας για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι «επιεικής για λόγους ωραιοποίησης» της κατάστασης.

Η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν άργησε να φτάσει με επιστολή μάλιστα του υφυπουργού Στέφεν Καμπέτερ, στην οποία αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ». Το κόμμα AfD δημιουργεί την εντύπωση ότι «τα όργανα αποφάσεων της ευρωζώνης τροποποίησαν τη βάση υπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα ευνοώντας την ευρισκόμενη σε πρόγραμμα χώρα. Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη και παραπλανητική» τονίζει ο κ. Καμπέτερ.

Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ. Ο υφυπουργός Οικονομικών αφήνει και αιχμές για τον πρόεδρο του κόμματος AfD Μπερντ Λούκε, σημειώνοντας πως «ο οικονομολόγος καθηγητής θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η βάση υπολογισμού του πλεονάσματος και του ελλείμματος χωρίς να συνυπολογίζονται τα τοκοχρεολύσια προσδιορίστηκε ήδη με την έναρξη του προγράμματος για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει αλλάξει». Ακριβώς αυτό αμφισβητούσε ο Λούκε στη δική του επιστολή προς τον Σόιμπλε επισημαίνοντας τις «σημαντικές διαφορές στα στοιχεία της τρόικας και της Eurostat για την Ελλάδα». Διατύπωνε μάλιστα το ερώτημα εάν η Eurostat «χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικούς τρόπους προσδιορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος» καθώς επίσης και «αν ενδέχεται η τρόικα να διαπιστώνει θετικούς αριθμούς παραμελώντας απλά στοιχεία». Τέτοια στοιχεία θεωρεί ο Λούκε το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Καμπέτερ επισημαίνει ότι τέτοιες αποκλίσεις υπήρχαν και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και αφορούν σε «εσωτερικούς δείκτες του προγράμματος», οι οποίοι δεν ταυτίζονται απόλυτα με «ανεπεξέργαστα στοιχεία της Eurostat».

Ο Καμπέτερ αντικρούει επίσης και την κατηγορία ότι τα θετικά στοιχεία είναι απλώς λογιστικό αποτέλεσμα που πέτυχε η Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή το Δημόσιο δεν πλήρωσε τις οφειλές του. «Η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της τρόικας, μείωσε την περασμένη χρονιά τις ανεξόφλητες οφειλές της κατά έξι δισ. ευρώ» σημειώνει ο Καμπέτερ, και όσες δεν έχουν εξοφληθεί έχουν συνυπολογιστεί κατά το παρελθόν επιβαρύνοντας το έλλειμμα.

Μάντεις χωρίς κακές ειδήσεις

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν βασικό αίτημα της «Εναλλακτικής» ΑfD που ιδρύθηκε εν μέσω της κρίσης, ακούμπησε το 5% στις γερμανικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και έμεινε για λίγες ψήφους εκτός Βουλής. Στην Ευρωβουλή θα εκπροσωπηθεί. Αλλά επειδή η ευρωκρίση «έχει υποχωρήσει αισθητά», σχολίασε η «Ντι Βελτ», ο αρχηγός των ευρωσκεπτικιστών Λούκε χρειάζεται «ειδήσεις» που να δικαιώνουν την ύπαρξη του κόμματός του. Γι’ αυτό τα βάζει τώρα με την τρόικα: επειδή δεν φέρνει πλέον κακές ειδήσεις από την Ελλάδα.