Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και στρέφονται κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι τέσσερις φορείς ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, δηλαδή του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του εν λόγω Οργανισμού.

Στην προσφυγή τους οι τέσσερις φορείς αναφέρουν ότι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, καθώς η πρόσκληση δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, αναφέρουν οι φορείς, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιέχει σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ παραβιάζεται αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

Τέλος, οι όροι της πρόσκλησης παραβιάζουν διατάξεις ενωσιακής προέλευσης που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να μην πρόκειται απλώς για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου φορέα που λέγεται ΟΛΠ, αλλά για την μετατροπή του κρατικού σε ιδιωτικό μονοπώλιο.