Τρεις αιτήσεις για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αέριου σε ισάριθμες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), υπέβαλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ο ιταλικός ενεργειακός Ομιλος «ENEL GROUP».

Με τις αιτήσεις που κατέθεσε, η εταιρεία ζητά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, άλλοι επενδυτές ή ενδιαφερόμενα σχήματα μπορούν εντός 90 ημερών από την προκήρυξη του διαγωνισμού να υποβάλλουν αίτηση, προσδιορίζοντας τα γεωγραφικά όρια των περιοχών που εκτιμούν ότι πιθανώς φιλοξενούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το ενδιαφέρον της «ENEL GROUP» αφορά αποκλειστικά σε χερσαία τμήματα της χώρας. Πρόκειται για:

– Την περιοχή (block) της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων.

– Την περιοχή (block) της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων.

– Την περιοχή Πρέβεζας-Άρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων. Το τελευταίο αυτό block είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του “open door”.

Είχε προηγηθεί, στις 7 Μαρτίου, επίσκεψη υψηλόβαθμων εκπροσώπων της διοίκησης του ιταλικού Ομίλου στο ΥΠΕΚΑ, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση και αξιολόγηση για πιθανές αμοιβαία επωφελείς δυνατότητες ευκαιριών, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση που έλαβε η Enel Group, μια εταιρία εγνωσμένου κύρους και φερεγγυότητας στον τομέα της ενέργειας διεθνώς, καταδεικνύει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα. Δεν είναι απλά μία ακόμη θετική είδηση, αλλά μία ψήφος εμπιστοσύνης στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει, για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

» Μετά την διαδικασία του “open door” που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβάσεων, την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που θα καταλήξουν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων εντός του 2014, πλέον με την αίτηση άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκε σήμερα ενεργοποιείται και ο τρίτος βραχίονας του νέου Ν.4001/2011 για τις έρευνες και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

» Με ολοκληρωμένη πολιτική και συστηματική δουλειά, διασφαλίζουμε συνθήκες ομαλότητας και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, σε έναν τομέα που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Στέλνουμε ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα, διαφανείς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον».

Με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται μία από τις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στις αιτήσεις