Νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις και οι πρόχειρες κατασκευές που βρίσκονται σε παραλίες, ενώ επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ασκούν σε γειτονική με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παράλληλα απλουστεύονται οι διαδικασίες έκδοσης αδειών παραχώρησης, καθώς και αξιοποίησης των παράκτιων εκτάσεων όπως λιμάνια και μαρίνες, προκειμένου να τρέξουν ταχύτερα οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα παραπάνω προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, που δόθηκε χθες σε διαβούλευση με στόχο να υπάρξει μια συνολική οριοθέτηση του αιγιαλού, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει οριοθετηθεί αποσπασματικά μόνο το 8% της συνολικής ζώνης των αιγιαλών της χώρας. Σημειώνεται ότι πολλές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν έχουν επιχειρήσει να λύσουν το θέμα του αιγιαλού, νομοσχέδια επί νομοσχεδίων έχουν κατά καιρούς συνταχθεί, τα οποία όμως είτε δεν έχουν φτάσει ποτέ στη Βουλή, είτε ακόμη κι όταν κατατέθηκαν, ποτέ δεν ψηφίστηκαν.

Με άλλη ρύθμιση, ακίνητα καταγεγραμμένα ως παλαιοί αιγιαλοί, που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα, μπορεί να μεταβιβάζονται χωρίς διαγωνισμό σε όμορους ιδιοκτήτες, κατά παρέκκλιση των όσων ισχύουν για την απαγόρευση κατάτμησης των ακινήτων.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι προκειμένου να γίνει επέκταση σχεδίου πόλης σε ακίνητο που απέχει 50 μέτρα από την ακτογραμμή, πρέπει να προηγηθεί απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με το αν χρειάζεται καθορισμός ζώνης παραλίας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση οι περιπτώσεις εκμίσθωσης ή παραχώρησης θάλασσας ή τμημάτων τους για αλιευτική εκμετάλλευση με πρόχειρες κατασκευές, καθώς και για τοποθέτηση υπόγειων αγωγών – δικτύων.

Τέλος, εισάγεται πλέον μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ανταλλάγματος που θα πληρώνουν σε Δημόσιο και ΟΤΑ όσοι τους παραχωρείται έκταση για συγκεκριμένο διάστημα και χρήση, ανάλογα πάντα με τον χρόνο και το είδος της δραστηριότητας. Στόχος είναι να περιοριστούν φαινόμενα «συναλλαγών κάτω από το τραπέζι», καθιερώνοντας έναν ενιαίο τρόπο υπολογισμού του ποσού που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιώτες.