Εξηγήσεις για τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους, έδωσε τη Μ. Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και Twitter).

Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας θα ανοίξει η ειδική εφαρμογή μέσω του taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του γενικού γραμματέα έχει ως εξής:

«Επειδή πολλά ακούω και διαβάζω για το κοινωνικό μέρισμα και βλέπω σε πολλές περιπτώσεις να γκρινιάζουν οι άνθρωποι χωρίς καν να το έχουν καταλάβει θα ήθελα, χωρίς να το κρίνω, να εξηγήσω την λογική του. Μετά κράξτε το, αλλά τουλάχιστον κάντε το αφού το καταλάβατε» σημειώνει ο Χάρης Θεοχάρης και εξηγεί τα εξής:

1. «Το μέρισμα είναι προνοιακό. Συνεπώς η λογική του είναι προνοιακή και όχι φορολογική. Δεν πάμε με δηλώσεις, άγαμους έγγαμους, άρθρο 7 ΚΦΕ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

2. Το μέρισμα το δικαιούνται νοικοκυριά. Δεν λέω οικογένειες για να μην μπλεχτείτε με τα φορολογικά πάλι. Νοικοκυριά είναι ο πυρήνας που συνοικεί. Όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά – στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαϊ και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι.

3. Τα κριτήρια δεν μειώνουν τους δικαιούχους. Απλώς επιλέγουν άλλα νοικοκυριά. Όχι εκείνα, αλλά τα άλλα. Δείτε το μαθηματικά: 600Κ από €700+ κατά μέσο όρο θα πάρουν σχεδόν 450 εκ. Αν αλλάξουμε τα κριτήρια (πχ να μην λάβουμε υπόψη το τεκμήριο) θα πρέπει να αλλάξουμε το εισοδηματικό όριο (πχ σε 5000) ώστε να πάρουν πάλι 600Κ νοικοκυριά τα ίδια λεφτά. Άρα δεν είναι πρόβλημα τα τεκμήρια από αυτή την άποψη.

4. Πως να κρίνουμε τόσο διαφορετικά νοικοκυριά μεταξύ τους; Εδώ μπαίνει ο συντελεστής ισοδυναμίας. Κάθε μέλος προσθέτει στον συντελεστή ώστε να αθροίσουμε το βάρος της οικογένειας. 1 ο πρώτος ενήλικας, 1/3 οι επόμενοι, 1/6 τα παιδιά. 1/3 έξτρα, για μονογονεϊκές και οικογένειες με κάποιο ανάπηρο μέλος.

5. Ο συντελεστής μπαίνει 2 φορές: Πρώτον, για να διαιρέσει το εισόδημα ώστε μεγαλύτερο εισόδημα, μεγάλης οικογένειας να είναι ισοδύναμο με μικρότερο, μικρότερης. Έτσι €10.000 4μελούς είναι ίσο με €6.000 άγαμου. (το 10.000 διαιρείται με 1+2/3 και μας δίνει 6.000). Δεύτερον, για να αυξήσει το επίδομα πολλαπλασιαζόμενος με το €500 (στο παράδειγμα €500*(1+2/3) = €833,33). Έτσι δίνουμε σε οικογένειες με μεγαλύτερο βάρος περισσότερη ενίσχυση.

6. Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί.

7. Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική – φορολογική – διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: Φιλοξενεία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (πχ τον παππού) ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο * ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος* χωρίς κόστος, ώστε να γλυτώσει κάποιος το ενοίκιο.

Αυτά σε γενικές γραμμές μπορούν να δώσουν μια εικόνα του μερίσματος όπως έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση. Μπορείτε καλύτερα, ελπίζω, να το κρίνετε.

Σκεφτείτε και αυτό: δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα είχαμε άλλα προβλήματα!».

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομκών διευκρίνιζε ότι «ηκυβέρνηση, πίστη στις δεσμεύσεις της, επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία μέρος των θυσιών της με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού 2013.

»Το ποσό προς διανομή διαμορφώθηκε στα 450 εκατ. ευρώ και το σύνολο του εν λόγω ποσού επιστρέφεται στα ελληνικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και με μικρή ακίνητη περιουσία, ανεξάρτητα από το κριτήριο περί φιλοξενίας.

»Συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται στο πλαίσιο του νοικοκυριού που διαμένει υπό την ίδια στέγη και μοιράζεται τα καθημερινά κόστη επιβίωσης του εν λόγω νοικοκυριού.

»Έτσι φιλοξενούμενος ενήλικας προσαυξάνει το εισόδημα του κύριου δικαιούχου κατά 2.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος όπως είναι φυσικό δεν το δικαιούται γιατί δεν αποτελεί ξεχωριστό νοικοκυριό.

»Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των κυρίων δικαιούχων με δεδομένο βασικό όριο εισοδήματος 6.000 ευρώ.

»Εάν, αντίθετα, αποφασίζονταν να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα και στους φιλοξενούμενους, τότε το βασικό όριο εισοδήματος για τον κύριο δικαιούχο θα έπρεπε να μειωθεί στα π.χ. 4.500 ευρώ, καθώς ο βασικός περιορισμός της κυβέρνησης είναι ότι το προς διανομή ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 450 εκατ. ευρώ.

»Αποδεικνύεται λοιπόν ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν δικαιότερη διανομή δεδομένου ποσού από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα καταλήξει στα νοικοκυριά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

»Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους, με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014».