Ενα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για άνεργους νέους της Νότιας Ευρώπης: αυτή ήταν η απάντηση της Μέρκελ στις επικρίσεις ότι η Γερμανία δεν είναι αλληλέγγυα στις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια χαμένη γενιά» έλεγε η Μέρκελ στην πρώτη «σύνοδο κορυφής» για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη που συγκάλεσε στην καγκελαρία το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι στατιστικές έδειχναν ότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, στην Ελλάδα το ποσοστό ακουμπούσε το 60%.

Η συμβολή του Βερολίνου ήταν το πρόγραμμα The Job of My Life που ξεκίνησε το 2013 η τότε υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Να δώσουμε στους νέους ανέργους της Ευρώπης μια προοπτική στη γερμανική αγορά εργασίας» έλεγε η Φον ντερ Λάιεν, στοχεύοντας με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: η Γερμανία έδειχνε «έμπρακτη αλληλεγγύη» στον δοκιμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο και ταυτόχρονα οι γερμανικές επιχειρήσεις εξασφάλιζαν ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Το πρόγραμμα για νέους 18-35 ετών που είναι δηλωμένοι άνεργοι προβλέπει μαθήματα γερμανικών στη χώρα καταγωγής και στη συνέχεια στη Γερμανία παράλληλα με πρακτική εξάσκηση επαγγέλματος σε γερμανική επιχείρηση. Καλυμμένο είναι το κόστος των μαθημάτων γλώσσας, το κόστος ταξιδιού στη Γερμανία και 618 ευρώ τον μήνα για τη διάρκεια της μαθητείας στην επιχείρηση.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κάτι η διαφήμιση της γερμανικής κυβέρνησης θέλοντας να εξαγάγει το μοντέλο επαγγελματικής εκπαίδευσης στις λοιπές χώρες της Ευρώπης, κάτι η έλλειψη προοπτικής για τους νέους του ευρωπαϊκού Νότου, η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 5.000 Ισπανούς μέσα σε πέντε χρόνια, μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου είχαν υποβληθεί πάνω από 4.000 αιτήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα ήταν, συγκριτικά, λίγοι. Μόνο 112 αιτήσεις υποβλήθηκαν από Ελληνες το 2013, είπε στα «ΝΕΑ» η Μάριον Ραγκ από το αρμόδιο τμήμα της ZAV.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για μία πενταετία, αλλά ύστερα από μερικούς μήνες λειτουργίας μπήκε στον πάγο. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται στο μεταξύ ότι από τις 8 Απριλίου 2014 δεν γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις. Μέχρι νεωτέρας. «Το πρόγραμμα δεν τελείωσε, αλλά σταμάτησε η υποβολή αιτήσεων», είπε στα «ΝΕΑ» η κυρία Ραγκ.