Με 603 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 51 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση του γερμανού ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Γιούργκεν Κλούτε, σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ θα μπορούν να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό.

Kανείς δεν θα μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα αυτό για λόγους εθνικότητας ή τόπου διαμονής τους. Τόσο οι όροι για την απόκτηση όσο και τα συναφή τέλη οφείλουν να προσδιορίζονται ρητά και να είναι εύκολα συγκρίσιμα. Οι πελάτες θα πρέπει να μπορούν να αλλάζουν εύκολα λογαριασμό, αν βρουν άλλον με καλύτερους όρους, αναφέρεται στο Ψήφισμα.

«Η οδηγία αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση όλων όσων χρησιμοποιούν τυποποιημένες υπηρεσίες πληρωμών. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των πολιτών που ταξιδεύουν πολύ, σε βασικούς λογαριασμούς θα τονώσει τον οικονομικό εκσυγχρονισμό, θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση στις κοινωνίες μας» υποστήριξε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης.

Σημειώνεται ότι, πριν τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.

Στο Ψήφισμα διευκρινίζεται ότι, η μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι όποιος ανοίγει ένα λογαριασμό πληρωμών θα είναι σε θέση να κατανοεί τα διάφορα τέλη και επιτόκια και να συγκρίνει τις διαφορετικές προσφορές λογαριασμών.

Οι συναφείς πληροφορίες οφείλουν να είναι σαφείς και τυποποιημένες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας ιστότοπος που θα συγκρίνει τα επιτόκια και τα τέλη που χρεώνουν οι διάφορες τράπεζες.

Οι τράπεζες θα υποχρεώνονται, επίσης, να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι προσφέρουν λογαριασμούς με τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά για να καταθέτουν και να βγάζουν μετρητά, αλλά και να πραγματοποιούν πληρωμές εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αυτών με κάρτα πληρωμής.

Θα μπορούν, επίσης, να εκτελούν έναν απεριόριστο αριθμό τέτοιων συναλλαγών, είτε χωρίς κόστος είτε καταβάλλοντας εύλογα τέλη.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ότι οι εν λόγω λογαριασμοί δεν θα περιλαμβάνουν διευκολύνσεις υπερανάληψης ή να περιορίσουν το ποσό των εν λόγω διευκολύνσεων υπερανάληψης.