Ως σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι στον ορίζοντα χαρακτήρισε την έκδοση πενταετών ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της 24ης Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ, μιλώνταςγια την έκδοση των ομολόγων, είπε επί λέξει:«Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο οποίος είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος, είναι στον ορίζοντα».

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πάντως, δεν τοποθετήθηκε συγκεκριμένα, σχολιάζοντας μόνον ότι «το πρόγραμμα δεν τελείωσε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη».

Αυτό που συζητήθηκε πάντως, ήταν το σχόλιό της, ότι αν το κούρεμα του ελληνικού χρέους -PSI- είχε γίνει νωρίτερα, θα ήταν πολύ καλύτερα για την Ελλάδα και για τους πιστωτές.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την εμπειρία του ΔΝΤ από τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ανέφερε ότι «όταν είναι τρεις οι πρωταγωνιστές -και μάλιστα ο ένας εξ αυτών έχει αναλάβει και το σημαντικό μεγαλύτερο βάρος χρηματοδότησης- το εγχείρημα καθίσταται πιο δύσκολο και περίπλοκο καθώς ο κάθε θεσμός έχει τις δικές του διαδικασίες», όπως είπε.

Τέλος, σχετικά με τα διδάγματα από την περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι «υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει πιο σύντομα και καλύτερα».