Βελούδινη προβλέπεται η σημερινή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου 2,5 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες χθες βράδυ ανέφεραν ότι είχαν γίνει προεγγραφές για πάνω από 16 δισ. ευρώ, ενώ υπήρχαν προσδοκίες για επιτόκιο ακόμη και κάτω του 5%.

Η έκδοση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου μέσω εντόκων γραμματίων, περιορίζοντας έτσι σημαντικά, σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, τις δαπάνες τόκων, ενώ καθοδική πορεία προβλέπεται και για τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών.

Γιατί βγαίνουμε στις αγορές, όταν το επιτόκιο είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που δανειζόμαστε από την τρόικα;

Οι άνθρωποι των αγορών βεβαιώνουν η έκδοση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων που εκδίδει το Δημόσιο για βραχυπρόθεσμες ανάγκες έως και κατά 2%. Αυτό σημαίνει ένα όφελος περίπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αφού το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται 15 δισ. ευρώ ετησίως μέσω εντόκων. Ετσι, αντισταθμίζεται και με το παραπάνω το επιπλέον κόστος που θα πληρώσουμε για το συγκεκριμένο ομόλογο λόγω του υψηλότερου επιτοκίου του σε σχέση με αυτό της τρόικας (70 εκατ. ευρώ αν το επιτόκιο διαμορφωθεί σήμερα περίπου στο 5%, έναντι 2,25% του μεσοσταθμικού επιτοκίου της τρόικας). Το καθαρό όφελος θα είναι της τάξης των 230 εκατ. ευρώ τον χρόνο από πληρωμές τόκων. Είναι ενδεικτικό ότι στην προχθεσινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου το επιτόκιο έπεσε στο 3,01% από 3,6% στην αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα σπρεντ στα δεκαετή ομόλογα έκαναν χθες βουτιά 27 μονάδων.

Πολιτικά τι στόχο εξυπηρετεί η έκδοση;

Στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα «επιστρέφει» στην ομαλότητα, καθώς ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών και αποδεσμεύεται από το Μνημόνιο. Από αυτή την ενισχυμένη θέση θα προσέλθει το φθινόπωρο και στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούμε άλλο Μνημόνιο;

Η έκδοση αυτή είναι δοκιμαστική και συμβολική. Δεν θα μπορούσαμε αμέσως να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας από τις αγορές. Ωστόσο κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν ότι έχουν βρεθεί άλλοι τρόποι, χωρίς Μνημόνιο (με προσφυγή σε διαθέσιμα φορέων της κυβέρνησης κ.ά.), για να καλυφθούν οι ανάγκες έως τα μέσα του 2015. Αν μάλιστα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και κάποια από τα 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα φτάσουμε έως το 2016. Μετά, θεωρητικά θα μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας από τις αγορές.

Δεν θα είναι απαγορευτικά υψηλό το κόστος αν πάμε σε μεγάλες εκδόσεις στο μέλλον;

Αν η οικονομία πάει καλά τα επιτόκια θα υποχωρήσουν πολύ ακόμη. Η Ιρλανδία ξεκίνησε με επιτόκιο 5,9% στα πενταετή ομόλογα το 2012 και σήμερα βρίσκεται στο 1,65%. Η Πορτογαλία πήρε επιτόκιο 4,9% το 2013 και σήμερα αυτό είναι 3%. Ολα εξαρτώνται από εμάς.

Τι λέει η τρόικα για την ανάγκη νέου Μνημονίου;

Στο τέλος του καλοκαιριού θα επαναξιολογηθούν, μαζί με την τρόικα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2016, σε συνδυασμό και με την αναδιάρθρωση του χρέους. Τότε θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί νέο δάνειο ή όχι, αλλά είναι βέβαιο ότι αν υπάρξει δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνιο σαν τα προηγούμενα. Δηλαδή θα έχει μόνο διαρθρωτικά μέτρα.
Θα υπάρξει κάποιο όφελος από την έκδοση αυτή στην πραγματική οικονομία;
Αναμένεται να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών κατά 1,5%-2%, καθώς θα λειτουργήσει και γι’ αυτές το «σημείο αναφοράς» που αποτελεί το 5ετές ομόλογο του Δημοσίου. Η μείωση αυτή θα μεταφερθεί, κανονικά, στα επιτόκια χορηγήσεών τους. Μια βιομηχανία θα μπορεί έτσι να δανειστεί με περίπου 6%, από 8% σήμερα. Ετσι θα βοηθηθεί όλη η οικονομία.

Γιατί η έκδοση βγαίνει στο αγγλικό Δίκαιο;

Για να μην κινδυνεύουν οι επενδυτές από ένα νέο μονομερές κούρεμα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν;

Οι πληροφορίες λένε ότι όχι, εκτός από ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση θέλησε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η έκδοση είναι στημένη και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές;

Πρώτον, δεν υπάρχουν πλέον ανησυχίες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεύτερον, οι αγορές διψούν για υψηλές αποδόσεις σαν αυτές που θα δώσει το ελληνικό ομόλογο. Τέτοιες αποδόσεις δεν βρίσκονται εύκολα σε χώρες ασφαλούς περιβάλλοντος.

Οταν τα επιτόκια προ Μνημονίου ήταν σε ανάλογο ύψος, γιατί δεν δανειστήκαμε και προτιμήσαμε να μπούμε στο Μνημόνιο;

Η τελευταία φορά που δανειστήκαμε ήταν στις 7/4/2010, με 7ετές ομόλογο 5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 5,9%. Μετά, απλούστατα δεν μαζεύαμε τα λεφτά. Σε απόπειρα για 20ετές, ύψους 1 δισ. ευρώ, τον ίδιο μήνα μαζεύτηκαν μόνο 390 εκατ. ευρώ.

Γιατί όμως δεν μας δάνειζαν οι αγορές όταν είχαμε χρέος 120% του ΑΕΠ και μας δανείζουν τώρα με 170% του ΑΕΠ, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί τώρα τα χρωστάμε σχεδόν όλα στην τρόικα, το επιτόκιο είναι χαμηλό και οι λήξεις ξεκινούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από το 2022 και μετά. Αρα η εξυπηρέτηση των δανειακών μας αναγκών είναι πολύ πιο άνετη.