Με αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο έχει διακρατηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και πλήρη απαλλαγή για μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995, θα κάνει πρεμιέρα ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που θα υπολογίζεται με συντελεστή 15%. Υστερα από τρεις μήνες πλήρους απραξίας στην αγορά ακινήτων, εξαιτίας της αδυναμίας ενεργοποίησης του φόρου υπεραξίας από την 1η Ιανουαρίου 2014 όπως προέβλεπε ο νόμος, οι νέες διατάξεις αναμένεται να λύσουν τους γρίφους υπολογισμού του φόρου ξεμπλοκάροντας τις μεταβιβάσεις.

Η βασικότερη αλλαγή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις έντονες ενστάσεις της τρόικας που παρέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, αφορά την εξαίρεση από τον φόρο όλων εκείνων οι οποίοι έχουν ακίνητα με ημερομηνία απόκτησης πριν από το 1995.

Ο φόρος υπεραξίας δεν αγγίζει στο ελάχιστο τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Επιπρόσθετα, η διάταξη για την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 25.000 ευρώ γίνεται ευνοϊκότερη.

Στην αρχική της μορφή προέβλεπε ότι «η υπεραξία, απομειωμένη ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ απαλλάσσεται από τον φόρο, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητό του για πέντε τουλάχιστον έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης».

Στη νέα διάταξη έχει απαλειφθεί η προϋπόθεση να μην έχει μεταβιβαστεί άλλο ακίνητο στο συγκεκριμένο διάστημα.

Αλλαγές υπάρχουν και στους συντελεστές απομείωσης της υπεραξίας ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου. Οι αρχικοί έξι συντελεστές οι οποίοι κυμαίνονταν από 95% έως 61% αυξάνονται σε 25 και κυμαίνονται από 98,2% έως 60%. Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως 31 Δεκεμβρίου 2002 οι συντελεστές απομείωσης περιορίζονται καθώς πολλαπλασιάζονται με 0,8.

Οι συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγξουν την ορθότητα όλων των χαρακτηριστικών του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (χρόνος διακράτησης κ.λπ.).