Παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπεγράφη την Πέμπτη η συμφωνία της ZTE Hellas Telecommunications SA με την Cosco για τη χρήση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ως Κέντρου Logistics για τα προϊόντα της ZTE για την ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Ευρώπης.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα και μπορεί να γίνει διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα ολοκληρώνει τις υποδομές της, οι οποίες μπορούν να φέρουν επενδύσεις και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο κινεζικών κολοσσών και τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας. Η επόμενη φάση σημείωσε, ο Σαμαράς, περιλαμβάνει τη δημιουργία κατασκευαστικού κέντρου, ενώ ευχήθηκε αυτό να μετεξελιχθεί σε κέντρο συναρμολόγησης. Μάλιστα ευχαρίστησε την ηγεσία της ΖΤΕ διότι, όπως είπε, ο λόγος του προέδρου ήταν «σπαθί όπως και ο δικός μας».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τέτοιες επενδύσεις συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία παραμένει πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο κινέζος πρέσβης Τζου Σιαολί έκανε «επίθεση φιλίας» στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν ευρύτερες συνέργιες μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Σιαολί σημείωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα φέρει ευημερία στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει εξαιρετική γεωγραφική θέση, υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και δυναμικούς τομείς στην οικονομία. Μάλιστα τόνισε ότι οι δύο οικονομίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές και μπορούν από κοινού να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

«Εχω ένα όνειρο. Ονειρεύομαι τις Cosco, ZTE και HUAWEI να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Ένα άλλο όνειρο είναι ένα κινεζικό πολιτιστικό κέντρο στη χώρα σας. Ένα τρίτο όνειρο είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα να γίνουν πιο ανοιχτά σε κινέζους φοιτητές», υπογράμμισε ο κ Σιαολί.

Ο κινέζος πρέσβης πρόσθεσε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί στον τουρισμό με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, την αρχαιολογία όπου έλληνες και κινέζοι θα πραγματοποιούν από κοινού έρευνες, αλλά και στην αεροπορία με απευθείας συνδέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των δύο χωρών.

Μάλιστα ο κ. Σιαολί απήγγειλε στα αγγλικά τους στίχους του τραγουδιού «Τα Παιδιά Του Πειραιά», σημειώνοντας ότι «δεν έχω βρει άλλο λιμάνι που να με τρελαίνει όσο ο Πειραιάς».

Στον κινέζο πρέσβη απάντησε ο κ Σαμαράς σημειώνοντας ότι «το όνειρο του πρέσβη είναι και δικό μας όνειρο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΖΤΕ Τζου Τζαιφένκ, ο οποίος σημείωσε ότι το κέντρο της ΖΤΕ στον Πειραιά θα εξυπηρετεί αρχικά 13 χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλες επτά της ευρύτερης περιοχής.

Το σχέδιο εξειδίκευσε ο γενικός διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας για τα Βαλκάνια Γ. Αγγελής, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του οράματος της εταιρείας και η χρήση του κέντρου της εταιρείας στον Πειραιά θα αλλάξει το μοντέλο διανομής της εταιρείας στην Ευρώπη. Το επόμενο βήμα σημείωσε είναι η δημιουργία ενός κέντρου επισκευών στον Πειραιά το οποίο θα είναι το όγδοο της εταιρείας στην Ευρώπη. Η επένδυση της ΖΤΕ θα έχει πενταετή ορίζοντα ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι της ΖΤΕ και της Cosco υπέγραψαν παρουσία του πρωθυπουργού τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ο γενικός διευθυντής της PTC κάπτεν Φου Τσενγκιού δήλωσε ότι η επένδυση θα καταστήσει τον Πειραιά ακόμα μεγαλύτερη πύλη για το διεθνές εμπόριο και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη βοήθειά της στην υλοποίηση της επένδυσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αποφεύγει την αλήθεια»

«Η κυβέρνηση, παίζοντας με την αγωνία των χιλιάδων ανέργων που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της, εξαγγέλλει ή «διαρρέει» κατά καιρούς χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Πειραιά από την επένδυση της COSCO, αποφεύγοντας την αλήθεια», τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Nαυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), όπου παρουσία του υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία κέντρου διανομής στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE και της COSCO.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση αναρωτιέται: «Που είναι οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όταν πέρυσι πάλι, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ της COSCO και της Hewlett Packard εγκαινιάζοντας μάλιστα και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε κανονική λειτουργία».