Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2014 εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2014 14:01 |
Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2014 εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ

Εφικτή θεωρεί την έξοδο στις αγορές το 2014 ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε σχετικό έγγραφό του προς τη Βουλή για τις πληρωμές στους οίκους αξιολόγησης για την περίοδο 2009-2013.


Ο Στυλιανός  Παπαδόπουλος προέβλεψε ότι η αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα είναι ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, συμβάλλοντας έτσι στην έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Στο έγγραφο προς τη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι οίκοι που προσφέρουν κυρίως συμβουλευτικές ανεξάρτητες και έγκυρες υπηρεσίες. Αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα των δανειζομένων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, κρατών) καθώς και τα χρεόγραφα που εκδίδουν οι δανειζόμενοι, παρέχουν σχετικές πληροφορίες υπέρ των ενδιαφερομένων ώστε να λαμβάνουν ασφαλέστερες χρηματοδοτικές αποφάσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει, ακόμη, ότι ο δομικός μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διεθνώς, τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε μεταξύ άλλων στη μεγαλύτερη διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις αγορές και στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ τους, προσδίνοντας βαρύνουσα σημασία στις κινήσεις των αγορών και στη σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Ενισχύθηκε έτσι σημαντικά ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης ως διαμεσολαβητών πληροφόρησης.

«Κατά συνέπεια η Ελλάδα ως μέλος των ανεπτυγμένων χωρών, μέλος της Ευρωζώνης και μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στις διεθνείς αγορές χωρίς να ακολουθεί τα διεθνή standards και επομένως έπρεπε να αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης λόγω και των εκδόσεων χρέους που διενεργούσε» αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ και τονίζει ότι «η χώρα, έχοντας ως στόχο την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα πρέπει να αξιολογείται γιατί αυτό θα βοηθήσει σε πιο ασφαλή και συμφέρουσα, από πλευράς κόστους δανεισμού, έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Εξάλλου ύστερα και από το PSI υπάρχει αξιολόγηση της χώρας μας, η οποία είναι θετική και προβλέπεται ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστώντας την έξοδο μας στις αγορές εφικτή κατά το 2014». 

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος επισημάνει ότι «στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται την τελευταία περίοδο για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών για τη συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας» και ότι οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται σε σχέση με το 2010, μεταξύ 48% και 82%. 


2
Γιώργος
06/03/2014 16:37
Πείτε μας και άλλα. Μπορει να πιστέψουμε κάτι . Εκλογές έρχονται στο κάτω κάτω. Πόσες φορές έχει βγει ο κος Προβόπουλος και έχει πει /από του χρόνου επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμού ανάπτυξης/ !!
Γιώργος Π.
06/03/2014 14:37
Πες μας όμως και πόσα ξοδεύουμε για τη συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και το τι πετυχαίνουμε με αυτές τις copy paste αξιολογήσεις για να έχουμε μια συνολική εικόνα γιατί ακούγονται τρελλά ποσά (για τη σημερινή κατάσταση)που δίνονται χωρίς κανένα όφελος.