Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Hewlett Packard-Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα μπουν στις ράγες τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια προς την Κεντρική Ευρώπη με τελικό προορισμό την Τσεχία, όπου βρίσκεται η γραμμή συναρμολόγησης της HP.

Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη στη διάρκεια ημερίδας για το ερευνητικό πρόγραμμα Shift2Rail, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Τα δρομολόγια για διάστημα περίπου ενός τριμήνου θα είναι πιλοτικά, ενώ συνολικά θα αναχωρούν δύο τρένα την εβδομάδα, τα οποία θα μεταφέρουν 80 containers και θα φτάνουν στην Τσεχία, διασχίζοντας έξι χώρες και επιτυγχάνοντας ταχύτερη μεταφορά κατά περίπου δέκα ημέρες συγκριτικά με τις υφιστάμενες θαλάσσιες διαδρομές.

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος αναφέρθηκε και στα οφέλη των εμπορευματικών μεταφορών με το σιδηρόδρομο, κλάδος στον οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Shift2Rail.

Σημειώνεται, ότι το Shift2Rail​ διαθέτει προϋπολογισμό, ύψους 920 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα προέρχεται τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την Κομισιόν.

Η έγκριση του προγράμματος αναμένεται μέσα στον Μάρτιο στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ενώ στόχος του είναι να συμβάλει ερευνητικά στην διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής αγοράς, η οποία θα χαρακτηρίζεται από διαλειτουργικότητα και συνδεσιμότητα, στα πρότυπα της αεροπορικής αγοράς.