«Μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε».

Με τη φράση αυτή η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Ε. Σλουμπφ μετά τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Μαυραγάνη, περιόρισε, αν δεν εξάλειψε εντελώς τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, για φορολόγηση των «μαύρων» ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Η κ. Σλουμπφ εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20 αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάληψης του Βρετανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα.

Παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές της κ. Σλουμπφ στο «παρωχημένο» μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συνέχισε να τονίζει ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με ένα τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το Βρετανικό μοντέλο» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας καλωσορίζοντας βεβαίως την πρόθεση της ελβετικής πλευράς για εφεξής ανταλλαγή πληροφοριών.

Όπως τόνισε ο έλληνας υπουργός «ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας ώστε οι Έλληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους…» .

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 δις ευρώ.

Εφεξής οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ελβετική πλευρά να βάζει στο τραπέζι έναν «οδικό χάρτη» αγνώστων λοιπών στοιχείων και την ελληνική να επιμένει στο βρετανικό μοντέλο…