Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ δωρεές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών που γίνονται για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων.

Πρόκειται κυρίως για προϊόντα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία επιχειρείται να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις που πολλές φορές καθυστερούν από αποφάσεις της πολεοδομίας και των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Σε αυτήν προβλέπεται ότι επειδή στις συμβάσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ ενδέχεται να περιλαμβάνονται όροι που είναι πιθανόν να δεσμεύουν το ελληνικό δημόσιο, ιδίως στις περιπτώσεις που εμπλέκονται φορείς της διοίκησης όπως η αρχαιολογία και οι πολεοδομικές αρχές, θα αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις αυτές το ελληνικό δημόσιο με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου.

Δηλώσεις Κεδίκογλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή απαλλάσσεται από το ΦΠΑ η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων και άλλων αγαθών σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς, προκειμένου τα αγαθά αυτά στη συνέχεια να διανεμηθούν για την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σημείωσε επ’ αυτού ότι μέχρι σήμερα η νομοθεσία προέβλεπε στις περιπτώσεις αυτές την επιβολή ΦΠΑ, καταλήγοντας έτσι να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να καταστρέφουν όσα προϊόντα δεν διέθεταν προς πώληση, αντί να τα προσφέρουν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πλήρως τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες συμπολιτών μας, επιχειρεί με στοχευμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες να στέκεται δίπλα και να ανακουφίζει την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος είπε ότι προηγήθηκε μελέτη των δυνατοτήτων που παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και των λύσεων που έχουν υιοθετηθεί από άλλα κράτη.

Συμπλήρωσε δε ότι με την ψήφιση και θέση σε ισχύ της διάταξης, αγαθά που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα (π.χ. λόγω λαθών στη συσκευασία, απόσυρσης από την αγορά, εγγύτητας προς την ημερομηνία λήξης) μπορούν να διατίθενται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς να επιβάλλεται ΦΠΑ.

«Έτσι δημιουργείται κίνητρο στις επιχειρήσεις, αντί να καταστρέφουν τα προϊόντα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το ΦΠΑ, να τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς, ώστε τα αγαθά αυτά να καταλήγουν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.