Να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ όταν διαπιστώνουν λάθη στην αρχική περιοδική δήλωση παροτρύνει τους φοροτέχνες – λογιστές και τους φορολογούμενους ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.

Απαντώντας σε ερωτήματα φορολογουμένων που υπέβαλαν εμπρόθεσμα λάθος περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (είτε με λιγότερο ΦΠΑ είτε με περισσότερο) ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως το λάθος διορθώνεται με δεύτερη εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

Για παράδειγμα έστω ότι αρχική δήλωση ΦΠΑ για το τρίμηνο από 1.10.2013 – 31.12.2013 υποβλήθηκε χθες 16 Ιανουαρίου 2014 με λάθος στοιχεία , και σήμερα 17 Ιανουαρίου ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του διαπίστωσε ότι είχε κάνει ένα λάθος και ότι το ορθό ποσό που έπρεπε να αναγραφεί στον κωδικό 353 ήταν 5.000 ευρώ, αντί του ποσού 10.000 ευρώ που είχε αναγραφεί εκ παραδρομής στην αρχική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση με τα ορθά ποσά.

Αν με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού και η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.