Με ανοιχτά χαρτιά συνεχίζεται πλέον η παρτίδα για τον έλεγχο της εταιρείας Forthnet, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο, μετά τη Wind, μπήκε «σφήνα» και η εταιρεία Vodafone. Η θυγατρική της βρετανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα, ανακοίνωσε επισήμως χτες ότι η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet που ελέγχει και τη συνδρομητική τηλεόραση Nova, ανέρχεται σε 6,51%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7.162.751 μετοχές, με αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου.

Οπως αναφέρει η Vodafone Ελλάδας, «η απόκτηση της συγκεκριμένης συμμετοχής στη Forthnet εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων επενδύσεων της εταιρείας, διευρύνοντας τις στρατηγικές της επιλογές στην παροχή ενοποιημένων επικοινωνιών».

Η Vodafone εισήλθε στη Forthnet στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης κατά 29,1 εκατ. ευρώ. Η επόμενη μέρα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet βρίσκει τη Wind δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο στην εταιρεία με ποσοστό 33%. Εχοντας τοποθετηθεί στρατηγικά στη Forthnet με ποσοστό 32,3% πριν την αύξηση, η Wind Ελλάς συμμετείχε στη διαδικασία χωρίς άγχος και με στόχο να αποκτήσει την καταστατική μειοψηφία του 33% ώστε να ελέγχει τις μελλοντικές εξελίξεις στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας, κάτι που πέτυχε.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Το ενδιαφέρον της Wind για τη Forthnet είναι δεδομένο ήδη από το 2012 καθώς θεωρεί ότι η συγκέντρωση της αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία και το Ιντερνετ είναι μονόδρομος για τους υφιστάμενους παρόχους. Ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία με οποιοδήποτε τίμημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της η διοίκηση της Wind ξεκαθάρισε ότι επενδύει στη Forthnet μόνο στην τιμή που εκτιμά ότι αποτελεί δίκαιη αποτίμηση της αξίας της (fair value). Η στρατηγική αυτή έχει ήδη αποφέρει σημαντικές υπεραξίες στη Wind καθώς για το 33% της Forthnet κατέβαλε μόλις 15 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους ηVodafone, ως νεοεισερχόμενος μέτοχος στη Forthnet απέκτησε μέσω της αύξησης μειοψηφικό ποσοστό 6,51% με τίμημα περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις στη Forthnet φαίνεται ότι θα συνεχιστούν με ένταση τους επόμενους μήνες, μιας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας. Οι δανειακές και άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, οδηγούν τη διοίκηση τηςForthnetστην άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δανείστριες τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Το «κλειδί» των εξελίξεων στη Forthnetκρατούν οι Αραβες της Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) από το Ντουμπάι, που αποτελούν και τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, ελέγχοντας το 45% των μετοχών της.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη των τηλεπικοινωνιών, η είσοδος της Vodafone στο μετοχικό της κεφάλαιο της Forthnet αποτελεί το νέο στοιχείο που μπορεί να φέρει ανατροπές στον χάρτη των τηλεπικοινωνιών, καθώς η Vodafone ελέγχει και το 18,7% της Ηellas Online (HOL), εκ των βασικών ανταγωνιστών της Forthnet. Σημειώνεται ότι η συμφωνία της Vodafone με τη HOL προβλέπει ότι η μεταξύ τους εμπορική συνεργασία στη σταθερή τηλεφωνία είναι αποκλειστικής φύσεως.

Ενα από τα σενάρια εμπλοκής της Vodafone στη Forthnet, θέλει τη θυγατρική της βρετανικής πολυεθνικής να προσπαθεί να εμποδίσει τη Wind Ελλάς να αποκτήσει τη Forthnet και να εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ελλάδας, μετά τον ΟΤΕ. Το συγκεκριμένο σενάριο αναφέρει ακόμα ότι πιθανόν να υπάρχει κοινό μέτωπο μεταξύ της Vodafone και της αραβικής ΕΙΤ, ενώ ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο και για ενδεχόμενη συμφωνία, βάσει της οποίας η πρώτη θα αγοράσει τελικώς το ποσοστό της δεύτερης, ώστε να φτάσει τη συμμετοχή της σε επίπεδα άνω του 50%.

Ενα δεύτερο σενάριο πιθανολογεί εμπλοκή και της HOL στην όλη υπόθεση, δεδομένου ότι η HOL ήταν παλιότερα σε συζητήσεις με τη Forthnet, προκειμένου να συγχωνευθούν οι δυο εταιρείες. Το συγκεκριμένο σενάριο θέλει τη Vodafone να λειτουργεί ως καταλύτης, προκειμένου η συγχώνευση Forthnet – HOL να γίνει σε αυτήν τη φάση, με τη Vodafone να έχει κυρίαρχο ρόλο στο νέο σχήμα. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η Wind Ελλάς, που ελέγχει την καταστατική μειοψηφία της Forthnet, θα μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει για αρκετό καιρό τις όποιες συζητήσεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές με άλλα σχήματα.

Πάντως, στελέχη των τηλεπικοινωνιών υπενθύμιζαν ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που Vodafone και Wind Ελλάς προωθούσαν τη συγχώνευσή τους, κίνηση που όμως εγκαταλείφθηκε λόγω των αντιρρήσεων της Κομισιόν.
Αναμένονται εξελίξεις

Οι εξελίξεις στη Forthnet φαίνεται ότι θα συνεχιστούν με ένταση τους επόμενους μήνες, μια και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας