Τη διαφωνία τους για την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, εξέφρασαν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη «Στοά του Βιβλίου».

Η Εταιρεία Συγγραφέων, διά της γενικής γραμματέως Αγγελικής Στρατηγοπούλου, οι συγγραφείς Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Τατσόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης και οι πρόεδροι της ΕΝΕΛΒΙ Αθανάσιος Ψυχογιός, του ΣΕΒΑ Κώστας Παπαδόπουλος, του ΣΕΚΒ Γιώργος Νίκας και της ΠΟΕΒ Νίκος Σταθάτος, τόνισαν ότι η ενιαία τιμή προστατεύει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, το ποιοτικό και αντιεμπορικό βιβλίο, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη πολλών σημείων πώλησης. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί σύμπτωση, όπως τόνισαν, ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και άλλες 13 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εφαρμόζουν το νόμο περί ενιαίας τιμής, ενώ η Ελλάδα παραδόξως καλείται να τον καταργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για ενιαία τιμή στο βιβλίο ισχύει για δύο χρόνια μετά την τελευταία εκτύπωσή του, οπότε και μπορεί να μειωθεί η τιμή του.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ Αθανάσιος Ψυχογιός, αφού είπε ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο Πολιτισμού και όχι το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, τόνισε: «Θα κλείσουν τα περισσότερα σημεία πώλησης του βιβλίου, τα βιβλιοπωλεία, τα οποία είναι μικρές εστίες πολιτισμού διάχυτες σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά και οι αλυσίδες βιβλιοπωλείων θα πιεστούν και κάποιες δεν θα αντέξουν τον άνισο ανταγωνισμό από τα super market, τα πολυκαταστήματα και τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Κατ’ επέκταση και οι εκδοτικές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν και χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα μας θα βρεθούν άνεργοι. Το κράτος, όχι μόνο θα απολέσει φορολογικά έσοδα και το ΦΠΑ από την συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, αλλά θα κληθεί να καταβάλει επίδομα στους ανέργους. Αλλά και οι πολιτιστικές συνέπειες θα είναι σοβαρές, καθώς θα μειωθούν τα σημεία πώλησης, το πρόγραμμα των εκδοτών θα συρρικνωθεί και θα αρκεστούμε όλοι στα ευπώλητα βιβλία τα λεγόμενα best sellers».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, αναφέρθηκε στην κρίση που περνάει ο χώρος του βιβλίου, «διότι έχει πολλούς νέους «εχθρούς» και ταυτόχρονα υπάρχει η άποψη ότι το βιβλίο ως πνευματικό αγαθό πρέπει να διατίθεται δωρεάν μέσω του διαδικτύου», και συμπλήρωσε:

«Αν καταργηθεί η ενιαία τιμή είναι θέμα, όχι χρόνου, αλλά θέμα μερικών μηνών να δούμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που υπήρξε για χρόνια στη δισκογραφία. Δηλαδή, καινούργια CD να βγαίνουν κατευθείαν στις εφημερίδες. Θα δούμε, λοιπόν, μέσα στους επόμενους μήνες καινούργια βιβλία, στις εφημερίδες. Και τότε βεβαίως θα κλείσουν όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία και θα γίνει μια αλυσιδωτή αντίδραση καταστροφών. Η ενιαία τιμή είναι ίσως το μοναδικό διαθέσιμο ανάχωμα που έχουμε αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να το προστατεύσουμε».

Ο Τίτος Πατρίκιος μίλησε για τα θετικά που έχει το μέτρο της ενιαίας τιμής του βιβλίου, τα οποία, όπως είπε, είδε από κοντά στην Γαλλία και συμπλήρωσε: «Αν καταργηθεί θα είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέτρο προς τα πίσω».

Ο Θανάσης Χειμωνάς που μίλησε και ως αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι έχει προσπαθήσει να μιλήσει με τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγωτόπουλο, αλλά δεν το έχει καταφέρει, και τόνισε: «Το συνοικιακό βιβλιοπωλείο είναι ένας φάρος λογοτεχνίας σε δύσκολους καιρούς, σε δύσκολες περιοχές. Επίσης, αν η τιμή του βιβλίου πέσει στα 4 ευρώ, πολύ νέοι συγγραφείς, όπως εγώ που δεν κάνουμε πολύ μεγάλες πωλήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε οριστικά τη λογοτεχνία ως χόμπι ή να μπολιάσουμε τα βιβλία με ενέσεις εμπορικότητας και να δημιουργήσουμε τερατουργήματα».

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής των βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία» Βαγγέλης Τρικεριώτης, ο οποίος έκανε λόγο για «υποκρισία της συντεχνίας του βιβλίου» και τόνισε ότι στην Αγγλία τα βιβλιοπωλεία δεν επλήγησαν από την μη ύπαρξη διατίμησης αλλά από το Amazon και προσέθεσε: «Επλήγησαν και πράγματι έκλεισαν πολλά και λοιπόν; o καταναλωτής αγοράζει φθηνότερα τα βιβλία του; Τελικά τι θέλουμε να διατηρήσουμε έναν νόμο που προστατεύει –υποτίθεται – τα μικρά βιβλιοπωλεία σε βάρος του βιβλιόφιλου καταναλωτή;»

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, παρέστησαν, επίσης, οι συγγραφείς Μίμης Ανδρουλάκης, Ρέα Γαλανάκη, Μάρω Δούκα, Γιάννης Κιουρτσάκης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιώργος Ρωμαίος, Ελένη Τορόση, Φίλιππος Φιλίππου κ.ά.