Ανησυχία για τυχόν εκτίναξη των απλήρωτων λογαριασμών αν τυχόν περάσει το μήνυμα στους καταναλωτές «δεν θα σας κόβεται το ρεύμα ακόμη και αν δεν πληρώσετε το λογαριασμό» εκφράζουν στη ΔΕΗ, μετά τις συνεχείς εξαγγελίες της κυβέρνησης για εκπτώσεις στο ρεύμα και διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Στο περιθώριο εκδήλωσης για τη συνεργασία της ΔΕΗ με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, κορυφαία στελέχη της επιχείρησης δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς μήνα με το μήνα η τάση είναι αυξητική, με τους απλήρωτους

λογαριασμούς να διατηρούνται σταθερά στα 1,3 δισ. ευρώ ή και να τα ξεπερνούν.

Η συνολική αξία των απλήρωτων λογαριασμών είχε προσωρινά μειωθεί στα 1,2 δισ. ευρώ, ανέβηκε ωστόσο και πάλι κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ, όσο ήταν προ μερικών μηνών.

Μοναδική ελπίδα της ΔΕΗ είναι μήπως τυχόν τα ανεξόφλητα χρέη «φρενάρουν» μετά τον Ιούνιο του 2014, οπότε λήγουν οι δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ 2013 το οποίο καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τα στελέχη της ΔΕΗ δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι τα ανεξόφλητα χρέη θα αυξηθούν τόσο λόγω της κυβερνητικής καμπάνιας για εκπτώσεις στο ρεύμα, όσο και από την έκρηξη που παρατηρείται για αιτήματα ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την 1η Δεκεμβρίου ως και τις 8 Ιανουαρίου, περίοδος κατά την οποία «έτρεξε» η καμπάνια για το Κοινωνικό Τιμολόγιο, υποβλήθηκαν στη ΔΕΗ ούτε λίγο ούτε πολύ 56.000 αιτήματα.

Εφόσον ικανοποιηθούν στο σύνολό τους, τότε οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν άμεσα τα 500.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου το 1 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θα είναι ενταγμένο στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Αν μάλιστα συνεχιστεί η υποβολή αιτημάτων με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή κοντά στα 2.500 την ημέρα, τότε δεν αποκλείεται σύντομα ο αριθμός των δικαιούχων να πλησιάσει τις 700.000-800.000.

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι το ΥΠΕΚΑ εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων μπορεί και να πλησιάζει το 1 εκατομμύριο.