Στο 8,76% καθορίστηκε το ετήσιο επιτόκιο το οποίο θα επιβάλλεται σε φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ στο 6% ανέρχεται το επιτόκιο που οφείλει το Δημόσιο αν καθυστερήσει να επιστρέψει φόρους πάνω από 90 ημέρες.

Με απόφαση του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ορίζεται ότι το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων που καταβάλει ο φορολογούμενος από τον επόμενο μήνα λήξης προθεσμίας πληρωμής οποίουδήποτε φόρου, ανέρχεται σε 8,51 εκτατοστιαίες μονάδες ετησίες με προσαύξηση κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (σήμερα 0,25%).

Για καθυστερήσεις επιστροφών φόρων από το Δημόσιο το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 5,75% προσαυξανόμενο κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στον Νόμο για τους Πλειστηριασμούς Ακινήτων, όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εκτός από το επιτόκιο επιβαρύνονται και με πρόστιμα 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου, 20% με την πάροδο έτους και 30% με την πάροδο διετίας.