Σαλιγκάρι, σάλιαγκας, χοχλιός, καράολος, όπως και να το πει κανείς το γαστερόποδο αυτό θεωρείται διαχρονική αξία στο χρηματιστήριο των γεύσεων και έχει πλήθος «φανατικών» που πληρώνουν όσο όσο για να το γευτούν. Ελάχιστοι ωστόσο ήταν μέχρι και το 2007 σε θέση να αναγνωρίσουν την αξία αυτή στην Ελλάδα. Η Μαρία Βλάχου και η αδελφή της Πέννυ, δυο δραστήριες νέες γυναίκες με επιχειρηματικό δαιμόνιο και ιδιαίτερο αισθητήριο, εντόπισαν προ πενταετίας την ευκαιρία και δημιούργησαν την Fereikos-Helix εταιρεία που ασχολείται με τη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, αλλά και την τυποποίηση προϊόντων σαλιγκαριών.

Η Μαρία Βλάχου δεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παιδί της υπαίθρου. Με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία και ιδιαίτερη έφεση στις ξένες γλώσσες (ομιλεί εννέα ξένες γλώσσες) δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα ασχολούνταν επαγγελματικά με τη σαλιγκαροτροφία. Πριν ακόμη κλείσει τα 30 είχε εργαστεί σε πανεπιστήμια της Πορτογαλίας και της Τουρκίας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Ωστόσο πάντα είχε το μικρόβιο του επιχειρείν –κάτι που κληρονόμησε από τη μητέρα της, έμπορο βιομηχανικών μετάλλων –και την προσείλκυε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ολα άλλαξαν σε ένα εστιατόριο της Ελβετίας προ εξαετίας. Το ελαφρύ δείπνο περιελάμβανε μενού με σαλιγκάρια. Το κόστος των 37 ευρώ που κατέβαλε για τα εν λόγω σαλιγκάρια ενεργοποίησε το επιχειρηματικό αισθητήριο της κυρίας Βλάχου και απετέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της Fereikos-Helix λίγους μήνες αργότερα.

ΜΕ 200 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Από το 2007 η Fereikos-Helix είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα. Παρέχει συμβολαιακή καλλιέργεια, τεχνογνωσία και μελέτη της εκτροφής σαλιγκαριών, μάνες αναπαραγωγής, ενώ εξασφαλίζει την αγορά της παραγωγής των σαλιγκαριών σε ευρωπαϊκή τιμή που ανακοινώνεται ετησίως. Πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία 41 χρόνια η τιμή των σαλιγκαριών διεθνώς δεν έχει υποχωρήσει, καθώς η συνολική παγκόσμια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% της ζήτησης. Τα σαλιγκάρια πωλούνται 3,80 ευρώ το κιλό στη χονδρική και έως 12 ευρώ το κιλό στη λιανική.

Η Fereikos-Helix μέσω των 178 εκτροφείων που διαθέτει στην Ελλάδα παράγει ετησίως 200 τόνους σαλιγκαριών, το 85% των οποίων διοχετεύεται στις αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Σλοβενίας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Την παρούσα περίοδο η κυρία Βλάχου βολιδοσκοπεί τις αγορές της Γερμανίας και της Βραζιλίας, καθώς τοπικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Fereikos-Helix. «Πηγαίνουμε με ρυθμούς σαλιγκαριού, αλλά πηγαίνουμε με τις δικές μας δυνάμεις», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η 34χρονη επιχειρηματίας, η οποία θεωρεί πως ο πρωτογενής τομέας παραγωγής μπορεί να προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες νέους στην Ελλάδα. Ως παράδειγμα φέρνει τον εαυτό της αλλά και τους περισσότερους από τους 200 εκτροφείς σαλιγκαριών που συνεργάζονται με τη Fereikos-Helix. Η ίδια δεν κρύβει πως το προϊόν που εμπορεύεται είναι δύσκολο στο να παραχθεί, αλλά και επικερδές για όποιον έχει την υπομονή να περιμένει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραγωγή, κάτι που απαιτεί περίπου 3 χρόνια. Πρέπει να τονιστεί πως από ένα στρέμμα βγαίνουν 800 κιλά σαλιγκάρια τον χρόνο. Η αρχική επένδυση ανά στρέμμα ανέρχεται στις 4.000 ευρώ.

Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ. Το μεγάλο βήμα της Fereikos-Helix έγινε το 2011 όταν δημιούργησε τη σειρά τυποποιημένων προϊόντων σαλιγκαριού Fereikos Γεύσεις. Μέσω εξωτερικών συνεργασιών τυποποίησε καθαρισμένα, προβρασμένα σαλιγκάρια έτοιμα για μαγείρεμα τα οποία πωλούνται στη λιανική, σε παντοπωλεία delicatessen, σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τα καλαίσθητης εμφάνισης προϊόντα έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής στις αγορές του εξωτερικού και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Την τρέχουσα περίοδο η κυρία Βλάχου επιχειρεί να αναπτύξει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις έκτασης 4.000 τ.μ. και να προχωρήσει αυτόνομα στην τυποποίηση και τη συσκευασία των σαλιγκαριών της Fereikos-Helix. Οι εγκαταστάσεις επιδιώκεται να έχουν ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα και να αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ωστόσο, στην Ελλάδα της κρίσης δεν λείπουν και τα εμπόδια. Η Fereikos-Helix έχει επιδιώξει να χρηματοδοτηθεί για το έργο αυτό από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (50% ίδια κεφάλαια – 50% χαμηλότοκος δανεισμός), χωρίς ωστόσο να το έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα. «Είμαστε μια επιχείρηση που κινείται με ίδια κεφάλαια. Δεν έχουμε προχωρήσει σε κανένα joint venture. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Αν είχαμε μεγαλύτερη ρευστότητα θα κινούμασταν ταχύτερα», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η κυρία Βλάχου, η οποία ξεκαθαρίζει πως πάγια αρχή της Fereikos-Helix είναι να πληρώνει εγκαίρως τους συνεργάτες και τους προμηθευτές της.

ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ. Η συνιδρύτρια και εμπορική διευθύντρια της Fereikos-Helix επιδιώκει τη συναναστροφή με επιχειρηματίες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς πιστεύει πως μέσα από τις επαφές αυτές αντλεί παραστάσεις, τεχνογνωσία και πολύτιμες συμμαχίες. «Η παρακολούθηση ατόμων που επιχειρούν σε όλες τις κλίμακες και εργάζονται με πάθος πάνω στο αντικείμενό τους, αποτελεί για μένα έμπνευση», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η κυρία Βλάχου, επισημαίνοντας πως η ίδια επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τις επιχειρήσεις διανομής των προϊόντων της και θεωρεί πως ο επιχειρηματίας που διαρκώς προσπαθεί για το καλύτερο είναι ο ιδανικός συνεργάτης. «Είναι σημαντικό να σέβονται την προσπάθειά σου», σημειώνει.

Η κυρία Βλάχου βραβεύτηκε το 2011 με το Διεθνές Βραβείο Σαλιγκαροτροφίας, αλλά και το Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου – Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς. Η Fereikos-Helix διακρίθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες, ενώ προ μηνών εισήχθη στο δίκτυο της Endeavor Global, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος αποτελεί διεθνές δίκτυο υποστήριξης επιχειρηματιών και προσφέρει στρατηγικές συµβουλές και πρόσβαση σε σηµαντικά δίκτυα και άλλα εργαλεία. Η κυρία Βλάχου χαρακτηρίζει ως ιδιαιτέρως σημαντική την εξέλιξη αυτή. «Μας επέλεξαν στο 49ο διεθνές πάνελ επιλογής της Endeavor Global, που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Θα λάβουμε ειδικές συμβουλές από την Ernst & Young United Kingdom για τη στρατηγική μας επέκταση και θα βοηθηθούμε ιδιαίτερα σε ζητήματα τεχνικής και παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ». Τέλος, η κυρία Βλάχου δεν στερείται και προσωπικών διακρίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη να εκπροσωπήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2014 την Ελλάδα στους European Young Leaders 40 under 40, έναν θεσμό της ΕΕ που αφορά διακριθέντες Ευρωπαίους με ηγετική δραστηριότητα και ηλικία κάτω των 40 ετών.