Το 8% των νοικοκυριών με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις δηλώνει το 30% των συνολικών φορολογητέων εισοδημάτων και πληρώνει το 70% των φόρων.

Πρόκειται για στοιχείο που αναδεικνύει μία από τις μεγάλες αδικίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος, στο οποίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίζονται το μεγάλο φορτίο των φορολογικών βαρών. Μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου ο καθηγητής Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, φωτίζει μία σειρά από κακοδαιμονίες της φορολογικής καθημερινότητας των Ελλήνων, όπου η αδυναμία ελέγχου της φοροδιαφυγής δίνει τον τόνο. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ δηλώνουν το 28,2% των συνολικών εισοδημάτων που καταγράφονται στην Εφορία. Αυτά τα εισοδήματα, τα οποία ανήκουν μόλις στο 7,9% των συνολικών νοικοκυριών, επωμίζονται το 68,6% των συνολικών φόρων εισοδήματος.

Στη μελέτη καταγράφεται η περιορισμένη δυνατότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος να συλλέξει τα έσοδα, κυρίως στον φόρο εισοδήματος, όπου εισπράττονται 4% του ΑΕΠ λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στη φοροδιαφυγή, που συντελείται κατ’ εξοχήν στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ το 63% των μη μισθωτών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ.

Στους κόλπους των αγροτών, τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων και αποτυπώνονται στη μελέτη, δείχνουν ότι το 99% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, από τους 100 αγρότες μόνο ο ένας δηλώνει εισοδήματα πάνω από 400 ευρώ τον μήνα.

Επίσης από τη μελέτη προκύπτει:

– 15% των μισθωτών και συνταξιούχων δηλώνει εισοδήματα (από κάθε πηγή) άνω των 20.000 ευρώ.

– Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι αποτελούν το 64% των φορολογουμένων, δηλώνουν το 82% των συνολικών εισοδημάτων και πληρώνουν το 78% των φόρων.

– 15.215 ευρώ είναι το μέσο δηλωθέν εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων (στοιχεία 2011).

– 5.771 ευρώ είναι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των λοιπών φορολογουμένων, πλην μισθωτών και συνταξιούχων.

– Το ποσοστό συλλογής εσόδων από άμεσους φόρους ανέρχεται στο 56,5%, με περίπου 9 δισ. ευρώ να παραμένουν ανείσπρακτα.

– Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα χρηματοδοτούν το 67,1% των δημοσίων δαπανών, έναντι 82,4% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

– Οι άμεσοι φόροι αποτελούν το ένα τέταρτο (24,7%) των συνολικών φόρων στην Ελλάδα, έναντι 29,2% στην ευρωζώνη.

– Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 36,9% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 31,4% στην ευρωζώνη.

– Ο μέσος φόρος στην εργασία ανέρχεται σε 31,3%, έναντι 38,1% στην ευρωζώνη.