Κρίνεται σήμερα η τύχη του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς τα τρία σχήματα που πέρασαν στην τελική φάση καλούνται να υποβάλλουν τις βελτιωμένες οικονομικές τους προσφορές.

Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν πληροφορίες στην αγορά πως Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ, έχουν βάλει τον πήχη αρκετά υψηλά, σε επίπεδα μεταξύ 350-380 εκατ. ευρώ προκειμένου να κάνουν αποδεκτή την όποια προσφορά, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται πάντως από τους δύο πωλητές, οι οποίοι αποφεύγουν να ανακοινώσουν το παραμικρό. Αν δε, κρίνουν ότι δεν τους ικανοποιεί καμία προσφορά μπορούν και να ακυρώσουν το διαγωνισμό.

Αλλά πάλι σενάρια που επίσης δεν επιβεβαιώνονταν από τους πωλητές, έκαναν λόγο για αποχώρηση την τελευταία στιγμή της εταιρείας Jermyn Street Real Estate, θυγατρική του αραβικών συμφερόντων fund ACG.

Σε κάθε περίπτωση, τα τρία σχήματα που έχουν περάσει στην τελική φάση έχουν πολύ ισχυρή ξένη συμμετοχή, ενώ δύο απʼ αυτά έντονο αραβικό άρωμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του AGC, που φέρεται να έχει συνασπιστεί με τον τουρκικό όμιλο Dogus Group, καθώς και με 4 ακόμη αραβικά funds από το Άμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ, και το Ντουμπάι.

Πρόκειται για ένα είδος «club deal», δηλαδή ομάδα επενδυτικών κεφαλαίων που αποφασίζει να κάνει συλλογικά μια εξαγορά. Είναι μια εξαιρετικά διεθνώς διαδεδομένη πρακτική η οποία ιστορικά έχει επιτρέψει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να εξαγοράζουν μεγαλύτερες και πιο ακριβές εταιρείες απʼ ότι θα μπορούσε να αποκτήσει το καθένα από μόνο του.

Το δεύτερο σχήμα, αποτελείται από την κοινοπραξία της ΤΕΜΕΣ (οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino) και του σαουδαραβικού κολοσσού Olayan. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η οικογένεια Olayan, με περιουσία κοντά στα 12 δισ. δολάρια έχει πολυετείς δεσμούς με τη χώρα μας καθώς τη δεκαετία του 1970 είχε μεταφέρει εδώ το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς δραστηριότητας που μέχρι τότε στεγάζονταν στη Βυρηττό.

Το τρίτο σχήμα αποτελείται από την κοινοπραξία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Colony Capital (με υπο διαχείριση κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων) και της Dolphin Capital που ίδρυσαν ο Μιλτ. Καμπουρίδης και ο Πιερ Χαραλαμπίδης. Σήμερα, ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Dolphin είναι το αμερικανικό hedge fund Third Point, το οποίο έχει γνωστό στην Ελλάδα από τις σημαντικές εξαγορές ελληνικών ομολόγων.