«Στόχος είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που οδηγούν στην ακρίβεια στην χώρα και όχι τα συμπτώματα», τόνισε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Αθανάσιος Σκορδάς μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», για τις προτάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τις τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

Όπως είπε ο Αθ. Σκορδάς, η έκθεση του ΟΟΣΑ υπολογίζει μεν 5,2 δισ. θετική επίπτωση στην οικονομία αλλά δεν έχει υπολογιστεί το κόστος. Και πρόσθεσε ότι τις προτάσεις αυτές «δεν είναι υποχρεωτικό να τις εφαρμόσουμε».

Αναφερόμενος στο ψωμί σημείωσε: «Οταν είναι μη ζυγιζόμενο το ψωμί η τιμή είναι διαφορετική όταν ανάγεται στο κιλό. Είναι ένα βασικό αγαθό. Εγώ δεν λέω ότι ο έλληνας αρτοποιός αισχροκερδεί».

Και ανέφερε παράδειγμα ότι για να ανοίξει ένα φούρνος σε μια γειτονιά, σύμφωνα με τον νόμο, χρειάζεται να παράγει τουλάχιστον πέντε τόνους ψωμί την ημέρα. «Εάν εγώ δεν έχω στη γειτονιά που δραστηριοποιούμαι τέτοια ζήτηση, για να φτάσω τους πέντε τόνους ψωμιού σημαίνει ότι θέλω μεγαλύτερο κεφάλαιο επένδυσης. Για να αποσβέσω θα πουλήσω ακριβότερα τα προϊόντα» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το γάλα ο Αθ. Σκορδάς επισήμανε ότι «ο Ευρωπαίος πουλάει 30% φθηνότερα και κερδίζει. Αυτή την κατάσταση προσπαθούμε αν τη αναστρέψουμε. Μόνο εισαγωγές να θέλουμε να κάνουμε να δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική κτηνοτροφία θέλουμε. Δεν είπαμε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής. Είπαμε αντί να λένε φρέσκο, φρεσκότερο ή φρεσκότατο γάλα είπαμε ο κάθε παραγωγός η κάθε εταιρεία που παράγει γάλα να δεσμεύεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης που κάνει για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου προϊόντος της. Στόχος είναι να φθηνύνει το γάλα με τις αλλαγές αυτές. Εχουμε καλές συνεταιριστικές μονάδες, να κάνουν τοπική διανομή».

Για το φρέσκο γάλα και όσα προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ μίλησε στην εκπομπή και ο Γ. Κεφαλάς, πρόεδρος συνδέσμου αγελαδοτρόφων, γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας, Ανέφερε ότι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, «είναι συγκεκριμένος τύπος γάλατος το οποίο μπορεί να έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες. Αυτό λέει η επιστημονική επιτροπή, παγκοσμίως είναι έτσι. Η χώρα μας είναι ελλειμματική στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, γάλα, γιαούρτι τυρί κατά 600 εκατ. ευρώ. Θα θέλαμε να μάθουμε εάν έχουν μετρηθεί οι επιπτώσεις στη ελληνική οικονομία και στους δείκτες του ΑΕΠ και της ανεργίας η αύξηση των εισαγωγών που θα προκαλούσε αυτό που θέλει να κάνει το υπουργείο».

Σχετικά με τις τιμές ανέφερε ότι το φθηνότερο γάλα φρέσκο παστεριωμένο ξεκινά από τα 79 λεπτά και το ακριβότερο γάλα, υψηλής παστερίωσης κάνει 1,57 ευρώ. Το γάλα στην Ελλάδα είναι τσάμπα σχεδόν.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει μια σειρά 329 προτάσεων, που εντόπισε με «μια οριζόντια μελέτη σε διάφορα νομοθετήματα ανά κλάδο που υπάρχουν στη χώρα. Προτείνει ότι αν τα αντιμετωπίσουμε θα έχουμε μια θετική επίπτωση στην οικονομία της τάξεως του 2,5% στο ΑΕΠ. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί από την πρώτη χρονιά. Υπολογίζει τί νέες επενδύσεις θα προκληθούν στο τομέα, τι ελεύθερο εισόδημα θα προκύψει στον καταναλωτή από την πτώση των τιμών πως αυτό θα κατευθυνθεί σε άλλες αγορές».

Σε ό,τι αφορά τουρισμό, ο Αθ. Σκορδάς μίλησε για πρόβλημα τουρισμού στην Αθήνα λόγω των διαδηλώσεων των τελευταίων ετών, και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλο συνεδριακό κέντρο.

«Εάν θέλεις να αναπτύξεις τον τουρισμό στην Αττική πρέπει να φτιάξεις συνεδριακό κέντρο για να προκαλέσεις συνέδρους, να έχεις ανοιχτά μαγαζιά, ηρεμία στην πόλη, ανοιχτά μουσεία. Αν το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις και τη δυνατότητα όποιος θέλει να ανοίξει ξενοδοχείο να το κάνει. Σήμερα αυτό απαγορεύεται» είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Και πρόσθεσε ότι «απ’ όλα τα θέματα που θίγει ο ΟΟΣΑ μπορεί να φαίνεται αστείο, μικρό και ελλιπές, όταν τα δεις όλα μαζί συνδυαστικά».

Ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών ο Αθ. Σκορδάς τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση που έχει δώσει δημόσια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει το σπίτι κανενός φτωχού ή αδύναμου οικονομικά πολίτη».