Φρέσκο γάλα µιας ηµέρας, ψωµί µε το ζύγι, πωλήσεις µη συνταγογραφούµενων φαρµάκων από τα σουπερµάρκετ και εκπτώσεις ακόµη και στα στοκατζίδικα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε µαζί µε τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία την έκθεση µε τις προτάσεις του Οργανισµού για τον ανταγωνισµό και την αντιµετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, περιλαµβάνει δέσµη329 προτάσεων για την κατάργηση νοµοθετικών διατάξεων που ισχύουν σήµερα στην Ελλάδα και δηµιουργούν στρεβλώσεις σε τέσσερις τοµείς της οικονοµίας και συγκεκριµένα στην επεξεργασία τροφίµων, στο λιανικό εµπόριο, στον τουρισµό και στα οικοδοµικά υλικά. Πάντως πολλές από τις προτάσεις κρίνονται από παράγοντες της αγοράς ως αναποτελεσµατικές και µη εφαρµόσιµες ενώ, όπως δηλώνουν, η υιοθέτηση κάποιων εξ αυτών µπορεί να προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.

Οι τέσσερις αυτοί τοµείς αντιπροσωπεύουν το 21% του ΑΕΠ και το 24,8% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα και, όπως προκύπτει από την έκθεση, αρκούν 66 παρεµβάσεις, από το σύνολο των 329, για να επέλθει αύξηση ΑΕΠ κατά 5,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, ότι «είµαστε αποφασισµένοι να υιοθετήσουµε τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων, διότι θεωρούµε ότι ένας µεγάλος αριθµός από αυτές θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές». Μάλιστα οι οκτώ πρώτες νοµοθετικές παρεµβάσεις σχεδιάζονται για να γίνουν εντός του Ιανουαρίου του 2014.

Συγκεκριµένα οι παρεµβάσεις αυτές αφορούν:

Το γάλα Το υπουργείο Ανάπτυξης θα προωθήσει αλλαγές ώστε, όπως συµβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα, όπως για παράδειγµα «φρέσκο γάλα ηµέρας» ή π.χ. εξαήµερης διάρκειας µε ειδική σήµανση. Σήµερα, στην Ελλάδα, φρέσκο παστεριωµένο θεωρείται µόνο το γάλα που έχει χρόνο ζωής έως πέντε ηµέρες και είναι ακριβότερο έως και 34% σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.

Το ψωµί Το ψωµί πωλείται θεωρητικά –όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης –σε προκαθορισµένο βάρος, όπως π.χ. µισό ή ένα κιλό. Πολλές φορές όµως, η φραντζόλα του µισόκιλου είναι 350 γραµµάρια, καθώς δεν ζυγίζεται κατά την αγορά και οι καταναλωτές ενδεχοµένως εξαπατώνται αφού δεν µπορούν να συγκρίνουν τιµές. «Από εδώ και πέρα θα πωλείται µε το ζύγι σε όλες τις περιπτώσεις», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τα φάρµακα Με τη διευκρίνιση ότι δεν τίθεται θέµα αλλαγής των διατάξεων πώλησης φαρµάκων µόνο από τα φαρµακεία, ο υπουργός έκανε σαφές ότι στις προθέσεις του είναι να επιτρέψει τις πωλήσεις βιταµινών, συµπληρωµάτων διατροφής και µη συνταγογραφούµενων φαρµάκων –κατόπιν συνεννόησης µε το υπουργείο Υγείας –από τα σουπερµάρκετ. Μάλιστα σύµφωνα µε πληροφορίες θα υπάρξει σχετική λίστα µε τη συνδροµή του ΕΟΦ για το ποια µη συνταγογραφούµενα θα µπορούν να πωλούνται εκτός φαρµακείων.

Τα απορρυπαντικά Για κάθε νέο απορρυπαντικό που κυκλοφορεί στην αγορά, πρέπει να προηγηθεί µια χρονοβόρα και δαπανηρή –όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδάκης –διαδικασία για την παροχή άδειας από το Γενικό Χηµείο του Κράτους. Αυτό σύµφωνα µε το υπουργείο αποθαρρύνει επιχειρήσεις να µπουν στην αγορά ενώ αυξάνει και το κόστος.

Τα βιβλία Σήµερα σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία τα καινούργια βιβλία δεν επιτρέπεται να πωλούνται ελεύθερα, µάλιστα διά νόµου δεν επιτρέπεται έκπτωση µεγαλύτερη από το 10% της τιµής τους.

To εµπόριο Στο εµπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισµοί οι οποίοι, κατά την έκθεση, καταλήγουν εις βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήµατα στοκ αλλά και η απαγόρευση διαφηµίσεων προσφορών. Μάλιστα η έκθεση κάνει λόγο για ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστηµάτων τις Κυριακές και για άρση των περιορισµών στην ίδρυση νέων εµπορικών κέντρων.

Tα ξενοδοχεία Ο κ. Χατζηδάκης εµφανίστηκε αντίθετος µε τις διατάξεις που είτε απαγορεύουν να λειτουργήσουν καινούργια ξενοδοχεία –π.χ. στην Αθήνα λόγω κορεσµού –είτε αποτρέπουν στην ουσία την αλλαγή χρήσης κτιρίων για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων.

To τσιµέντο Οι απαιτούµενες από τον νόµο ακριβές υποδοµές ανεβάζουν τις τιµές για τους καταναλωτές. Οπως αναφέρθηκε, σήµερα η χωρητικότητα των σιλό για την αποθήκευση τσιµέντου είναι τουλάχιστον 500 τόνων.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ κόστισε 900.000 ευρώ και πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία και µε την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισµού.