Μετά τις μαρίνες, ο πανίσχυρος τουρκικός όμιλος Dogus Group φλερτάρει τώρα με ελληνικά ξενοδοχεία, και συγκεκριμένα με τρία «Ξενία», αυτά της Ανδρου, της Σκιάθου και της Τσαγκαράδας στο Πήλιο.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για το πιο ηχηρό όνομα ανάμεσα σε όσους έχουν εκδηλώσει προφορικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (σσ: ακούγονται επίσης η Dolphin Capital, ΛΑΜΨΑ, Demand, Schiathos Palace), κάτι που μένει να επαληθευτεί αυτή την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών.

Τι ψάχνει όμως η Dogus στα τρία ΞΕΝΙΑ ; Να βρει ξενοδοχεία που θα τα μετατρέψει σε πολυτελείας αναδεικνύοντας τα νησιά του Αιγαίου σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του luxury travel.

Όπως έκανε πρόσφατα σαφές ο επικεφαλής του τουρκικού κολοσσού Φεριτ Σαχένκ, η Dogus θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε έναν από τους κορυφαίους διεθνώς κόμβους (luxury hub) πολυτελούς τουρισμού, και η αρχή έχει ήδη γίνει εδώ και μήνες με την εξαγορά σημαντικού μετοχικού ποσοστού στις μαρίνες πρώτα του Φλοίσβου, και μετά της Ζέας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας.

Μιλώντας προ ενός μηνός στο διεθνές συνέδριο «Mediterranean Luxury Travel Summit 2013- Περιφερειακή συνεργασία και Ανάπτυξη», ο Σαχένκ είπε ότι ο όμιλος, διαθέτοντας τρία υπερπολυτελή ξενοδοχεία στην Τουρκία, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα περιηγήσεις στα ελληνικά νησιά, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες απλουστευμένης διαδικασίας θεώρησης που ισχύει για τους τουρίστες από τη γείτονα χώρα.

Δεύτερη κίνηση, θα είναι η από κοινού προώθηση πιθανώς με τον έλληνα συνέταιρό του, τη Lamda Developmnet, συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που να απευθύνονται ειδικά σε αυτή την μερίδα τουριστών. Είχε μάλιστα ρίξει στο τραπέζι μια σειρά από ιδέες όπως τη διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε παραπέρα από τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, εγκαταστάσεων θαλασοθεραπείας και σπα. Αναφορά, που εύλογα είχε εκληφθεί ως προάγγελος νέων επενδύσεων της Dogus στην ελληνική αγορά.

Παραχώρηση για 99 χρόνια

Σε αυτό ακριβώς το σημείο του παζλ «κολλάνε» τα ξενοδοχεία, όπως τα διατηρητέα ΞΕΝΙΑ, που παραχωρούνται για διάστημα 99 ετών από το ΤΑΙΠΕΔ την προσεχή Παρασκευή.

Τα τρία ΞΕΝΙΑ, που κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του 1950 και 1960 από γνωστούς αρχιτέκτονες της εποχής, παραμένουν εκτός λειτουργίας, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Παρά τα σημαντικά κεφάλαια που χρειάζονται για να σταθούν ξανά στα πόδια τους, πόσο μάλλον για να μετατραπούν σε χώρους προσέλκυσης τουριστών πολυτελείας, εντούτοις πάνω από 20 επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Ακριβώς λόγω του μεγάλου αυτού ενδιαφέροντος, η προθεσμία υποβολής προσφορών πήρε παράταση, και από τις 11 Νοεμβρίου που ήταν η αρχική, μετατέθηκε στις 22 Νοεμβρίου.

Τα σημεία στα οποία είναι κτισμένα τα τρία ΞΕΝΙΑ είναι ιδανικά, και υπό τις κατάλληλες προυποθέσεις, και επενδύσεις, θα μπορούσαν να ξαναβρούν μέρος από την παλιά τους αίγλη

Μπορεί όλʼ αυτά να ακούγονται ωραία, αλλά όπως είχε επισημάνει και ο Σαχένκ θα μείνουν στη σφαίρα των σχεδίων, αν πρώτα δεν εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, αν δεν διευκολυνθούν οι θεωρήσεις, αλλά και δεν βελτιωθεί το μάρκετινγκ των προορισμών.