Ηλεκτρονικό οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παράλληλα με νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα βάλουν λουκέτο στα ταμεία των ΔΟΥ.

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ειδικές εφαρμογές για την ηλεκτρονική υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων, για το ηλεκτρονικό παράβολο, για την εξ αποστάσεως εξόφληση του συνόλου των παρακρατούμενων φόρων, για τον αυτόματο συμψηφισμό οφειλών και επιστροφών φόρων αλλά και για την υποβολή των συμφωνητικών που συνάπτονται μεταξύ επιτηδευματιών, ενώ από τις αρχές του 2014 ενεργοποιείται και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να υποβάλλουν αναλυτικές ηλεκτρονικές καταστάσεις με τα έσοδα και τα έξοδά τους.

«Ευελπιστούμε οι εφαρμογές αυτές να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2014 και πρακτικά με τον τρόπο αυτόν θα καταργηθεί το ταμείο στις ΔΟΥ», τονίζει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο taxheaven.gr ο ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης, περιγράφοντας παράλληλα τη φιλοσοφία των νέων αυτοματοποιημένων ελέγχων μέσω του συστήματος ανάλυσης ρίσκου (risk analysis) του συστήματος Elenxis.

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Στην κατεύθυνση αυτή μια ουσιαστική βάση δεδομένων, η οποία θα αποτελεί και δεξαμενή υποψηφίων φορολογουμένων για έλεγχο, αναμένεται να προκύψει από τις αρχές του επόμενου έτους, όταν θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης.

Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα –που θα υποβάλλονται μηνιαία –θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

Οι καταστάσεις αυτές θα υποβάλλονται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω του μηχανισμού σήμανσης της κάθε επιχείρησης (αν δεν έχει τη δυνατότητα μπορεί να αναβαθμιστεί).

2. Μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση.

3. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στη ΓΓΠΣ, στην οποία μπορεί να υποβάλλονται οι σχετικές καταστάσεις.

4. Μέσω των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων.

ΕΧΟΥΝ ΕΙΚΟΝΑ. Με τον τρόπο αυτόν η ΓΓΔΕ θα έχει ανά πάσα χρονική στιγμή μια πλήρη ηλεκτρονική εικόνα των βιβλίων της επιχείρησης. Θα μπορεί έτσι να διενεργεί απευθείας διασταυρώσεις για εικονικά τιμολόγια ή εικονικές συναλλαγές (αν, για παράδειγμα, ο Χ φορολογούμενος δηλώσει ότι εξέδωσε τρία τιμολόγια προς τον Ψ φορολογούμενο και ο Ψ δηλώσει ότι έλαβε τέσσερα τιμολόγια, θα ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα ελέγχων) και να κατευθύνει τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν.

Μια δεύτερη βάση δεδομένων για ελέγχους θα προκύψει από τη δημιουργία μαύρης λίστας όσων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών δεν υποβάλλουν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα δηλώσεις ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα απενεργοποιείται άμεσα ο ΑΦΜ του υπόχρεου και σχεδιάζεται μάλιστα να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν να ενημερώνονται κατά τη καταχώριση των τιμολογίων τους αν ο συγκεκριμένος ΑΦΜ των συνεργατών τους είναι στη μαύρη λίστα.