Το παιχνίδι της καθυστέρησης παίχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενισχύοντας το σενάριο των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η τρόικα «δεν άνοιξε τα χαρτιά της και δεν μίλησε για μέτρα», ενώ το κλίμα ήταν «μέτριο», σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου. Τα νούμερα ίσως μπουν στο τραπέζι αύριο, που έχει κανονιστεί το νέο ραντεβού. Ομως, όλα δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι «οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος».

Η τρόικα θα ακολουθήσει την Πέμπτη τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup, αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι δεν είναι σίγουρο αν θα επιστρέψει μαζί του για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ή όχι. Αν δεν επιστρέψει, η όλη διαπραγμάτευση οδηγείται σ’ έναν τρίτο γύρο διαβουλεύσεων τον Δεκέμβριο. Κάτι που μάλλον δεν θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ίδιο μήνα.

Σίγουρα, το κλίμα δεν θα είναι ευχάριστο αν η τρόικα δεν μιλήσει στο Eurogroup της Πέμπτης για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014 – και θα το κάνει, όπως ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών – ώς τις 21 Νοεμβρίου. Αν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία, αυτός θα είναι ένας προϋπολογισμός «στον αέρα», που ίσως τροποποιηθεί ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Προκύπτει, δηλαδή, το σενάριο «συμπληρωματικού» προϋπολογισμού.

Είναι φανερό ότι η τρόικα, τουλάχιστον, δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις. Το ΔΝΤ ενδέχεται, σύμφωνα με αναλυτές, να πιέζει για πρόσθετα μέτρα την κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να μεταφέρει την πίεση στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η ευρωζώνη, απ’ την πλευρά της, ζει τη μεγάλη εκκρεμότητα μη ύπαρξης γερμανικής κυβέρνησης, που της δένει τα χέρια σε μεγάλες πολιτικές αποφάσεις. Επιπλέον, η ευρωζώνη δεν θέλει, πιθανώς, να δώσει δείγματα διαλλακτικότητας έναντι της Ελλάδας ενόψει ευρωεκλογών.

Η ελληνική πλευρά, κανονικά, δεν θέλει τις καθυστερήσεις. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Κι αυτό όχι μόνο για να καταθέσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, χωρίς τον κίνδυνο αλλαγών, αλλά και για να προχωρήσει τον Δεκέμβριο, στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, στη διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό χωρίς εκκρεμότητες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο «όχι άλλα μέτρα» και δεν θέλει να υποχωρήσει από τη θέση της αυτή. Ετσι, κάποια στελέχη της τουλάχιστον προτιμούν, όπως φαίνεται, να καθυστερήσει η εκκρεμότητα με την τρόικα, ρισκάροντας τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες, παρά να κάνουν έναν επώδυνο συμβιβασμό. Αλλωστε, οι ταμειακές ανάγκες της χώρας δεν είναι τέτοιες που να επιβάλλουν την άμεση εκταμίευση κονδυλίων της τρόικας. Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ., ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται το ευαίσθητο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας

«Από ουσία μηδέν». Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν καθόλου τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2014 και του δημοσιονομικού κενού, παρότι η συνάντηση είχε αναβληθεί για να δοθεί χρόνος στην τρόικα να μελετήσει το μακροοικονομικό σενάριο και τα διαρθρωτικά μέτρα της κυβέρνησης. Αλλωστε και η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε τις δικές της εκτιμήσεις μόλις το Σάββατο το πρωί. Ετσι, έπειτα από δύο μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, με μια διακοπή, οι δύο πλευρές που συναντήθηκαν εν είδει κατεπείγοντος την Κυριακή, κατέληξαν να συζητούν πώς προχωρεί η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και τα στρες τεστ των τραπεζών. «Από ουσία μηδέν», σχολίαζε χαρακτηριστικά πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση. Και προσέθετε εκτιμώντας ότι «ίσως και οι δύο πλευρές δεν βιάζονται».

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στο βασικό σενάριο για τον προϋπολογισμό του 2014 και στη συνέχεια να υπολογίσουν την επίπτωση των παρεμβάσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση. Ετσι, θα φανεί αν το κενό καλύπτεται ή όχι. Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο πρώτο σημείο του βασικού σεναρίου. Η κυβέρνηση όμως θεωρεί ότι λειτουργούν υπέρ της η καλή πορεία των εσόδων και η μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση. «Τα νούμερα είναι υπέρ μας», σύμφωνα με υπηρεσιακή πηγή του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση.

Μια Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Ουές ΜακΓκρου, ο μόνιμος εκπρόσωπος από τον Σεπτέμβριο του ΔΝΤ στην Αθήνα, συμμετείχε χθες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών. Προσήλθε, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, με κυριακάτικο άνετο ντύσιμο, χωρίς γραβάτα, περνώντας μπροστά από την παρακείμενη στοά που είχε κατεβάσει ρολά για λόγους ασφαλείας. Χθες, πάντως, στο Σύνταγμα τα πράγματα ήταν ήρεμα και κυριαρχούσε η γιορταστική ατμόσφαιρα του Μαραθωνίου