Δύο περίπου ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών «φυγαδεύτηκαν» από το υπόγειο του κτιρίου, καθώς έξω από το υπουργείο Οικονομικών παρέμεναν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και καθαρίστριες που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα.

Τα στελέχη της τρόικας κατά την είσοδό τους στο υπουργείο Οικονομικών ήρθαν αντιμέτωποι με αποδοκιμασίες και για τον λόγο αυτό στο τέλος της συνάντησης φυγαδεύτηκαν από άλλη έξοδο.

Ενταση προκλήθηκε έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, την ώρα που διεξαγόταν η συνάντησή του με την τρόικα, όταν υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν τεθεί.

Οι υπάλληλοι αυτοί διαμαρτύρονταν έξω από το γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη, στον έβδομο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία της τρόικας στο γραφείο του κ. Στουρνάρα. Κατόπιν κατέβηκαν στον έκτο όροφο και με ντουντουκες φώναζαν συνθήματα όπως «τρόικα, go home».

Η συνάντηση

Mε επιχείρημα την καλή πορεία των εσόδων προσπάθησε η κυβέρνηση να πείσει την τρόικα να υποχωρήσει έναντι των αξιώσεών της για πρόσθετα μέτρα, κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μαζί της.

Το θέμα του φόρου ακινήτων ήταν από τα πρώτα που μπήκαν στο τραπέζι, με την κυβέρνηση να δίνει διαβεβαιώσεις στην τρόικα ότι οι όποιες αλλαγές που συζητούνται θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες , επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα έσοδα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, τα φορολογικά έσοδα Οκτωβρίου εμφανίζουν υπέρβαση 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η ίδια πηγή απέφυγε να δεσμευθεί ότι η πορεία αυτή θα συνεχισθεί ως το τέλος του χρόνου ή ότι θα εμφανισθεί μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που έχει αναγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά σημείωσε: «Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση».

Εξάλλου, σύμφωνα με την πηγή, είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη της Κομισιόν στη φθινοπωρινή της έκθεση, που παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη, αναφέρει ότι το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,8% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τον προηγούμενο στόχο για 1,8%.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με την πηγή, δεν ετέθη το επίμαχο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, ούτε τα προπαιτούμενα. Συμφωνήθηκε η ατζέντα της επόμενης συνάντηση που θα γίνει την Παρασκευή και θα περιέχει τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική συμμόρφωση , από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις , τις τράπεζες και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι από τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική συμμόρφωση, η κυβέρνηση περιμένει το 2014 έσοδα 381 εκατ. ευρώ, όπως έχει αναγραφεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκε σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο Mega να εισπράττεται ο φόρος ακινήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι προς το παρόν αυτό που εξετάζεται είναι να αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση ποσοστό του συγκεκριμένου φόρου, αντί των πολλών άλλων που αποδίδονται σήμερα.

Σε βάθος χρόνου, ίσως, μπορεί να εξετασθεί η απευθείας είσπραξή του από τις τοπικές αρχές, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν ετέθη στη συνάντηση και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι βέβαιο ότι θα τεθεί .

Ωστόσο, οι πηγές είπαν ότι στα έσοδα από το φόρο αυτό παρατηρείται υστέρηση 700-800 εκατ. ευρώ κάτι που –σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα της μείωσης του ειδικού φόρου στην εστίαση- μπορεί να αποτελέσει όπλο για τη διαπραγμάτευση.

Πρέπει να σημειωθεί πως στις συναντήσεις παρίστανται μόνον οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ), καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ δίνει το παρών σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η άφιξη του Πολ Τόμσεν. Ένας πολίτης πέταξε κέρματα στο εκπρόσωπο του ΔΝΤ την ώρα που έφθανε με το αυτοκίνητό του στο υπουργείο Οικονομικών. Ο άνδρας συνελήφθη και προσήχθη στην Αστυνομία.

Παράλληλα, ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, προσήλθε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν τεθεί.

Στάθηκαν μπροστά από τη γυάλινη πόρτα φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στα αξιοσημείωτα της επεισοδιακής άφιξης αλλά και αναχώρησης του κλιμακίου της τρόικας καταγράφεται ένα ακόμα.

Πρωταγωνιστής και πάλι το αυτοκίνητο που συνόδευε τον Πολ Τόμσεν. Η μια ρόδα του αυτοκινήτου πάτησε το παπούτσι ενός από τους άνδρες των ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί ο αστυνομικός.