Φρένο στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μόνο στα χαρτιά επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με δέσμη μέτρων που θα μπλοκάρουν την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. Το μέτρο αφορά κυρίως 200.000 επιχειρήσεις που ενώ υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στο ΙΚΑ «ξεχνούν» να πληρώσουν και τις εισφορές στο ταμείο.

Από αύριο, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, κανένας εργοδότης δεν θα μπορεί να υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) για τους εργαζόμενους που απασχολεί χωρίς παράλληλα να έχει ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις εισφορές που οφείλει από την αρχή του έτους στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση η επιχείρηση θα είναι ουσιαστικά παράνομη. Θα απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους και θα απειλείται με πρόστιμο 10.500 ευρώ για καθέναν από αυτούς κατά τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Με το μέτρο αυτό που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιχειρείται αν μπει φρένο στην πρακτική δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων να υποβάλλουν δηλώσεις για τις εισφορές που οφείλουν και να καθυστερούν ανεξέλεγκτα την πληρωμή τους. Για να γίνει μάλιστα εφικτή η εφαρμογή του μέτρου από αύριο θα τεθεί σε λειτουργία μηχανογραφική εφαρμογή για την αυτόματη ηλεκτρονική διασταύρωση των μηνιαίων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με δηλωθέντες εργαζομένους της κάθε επιχείρησης και των ποσών που καταβάλλονται για τις εισφορές τους. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με τα οποία το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος η απόκλιση μεταξύ εισφορών που δηλώθηκαν και εισπράχθηκαν από το ΙΚΑ έφθασε το υπέρογκο ποσό του 1 δισ. ευρώ, την ώρα που αναζητούνται εναγωνίως πόροι για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων ενόψει και της νέας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα που ξεκινά σήμερα. Στόχος του υπουργείου είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ το 2014, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, από την 1η Μαρτίου, οπότε καθιερώθηκε η υποβολή ΑΠΔ σε μηνιαία βάση, έως σήμερα 200.000 επιχειρήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και καταβληθέντων ποσών που φθάνουν τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό που έως το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ.

«Σήμερα παίρνουμε ακόμη μία δύσκολη απόφαση για να χωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι» συνέχισε ο κ. Βρούτσης. Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος δήλωσε τα εξής: «Με βάση το πλαίσιο των αποφάσεων που ανακοινώθηκε σήμερα, τίθεται σε λειτουργία στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ένα σύνολο μηχανογραφικών εφαρμογών οι οποίες προετοιμάστηκαν συστηματικά για να κλείσουν οριστικά διαχειριστικά και λειτουργικά κενά, που επέτρεψαν τη σταδιακή μεγέθυνση των φαινομένων εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής».

Συγκεκριμένα – όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΙΚΑ – θα ακολουθηθούν 4 βήματα:

1. Από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή, κανονιστικά και λειτουργικά, το μηχανογραφικό εργαλείο αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες. Για το σύνολο των περιπτώσεων που διαπιστώνεται υστέρηση των καταβληθέντων ποσών σε σχέση με τα υποβληθέντα εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), η οποία και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη. Οφειλέτες αυτών των περιπτώσεων, που δεν θα εξοφλήσουν ή δεν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στερούνται του δικαιώματος υποβολής μέσω Διαδικτύου της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του επόμενου μήνα. Αυτοί οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών είτε της ρύθμισής τους.

2. Γνωστοποιείται στο σύνολο των οφειλετών προγενέστερων χρονικών περιόδων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ότι αν δεν προσέλθουν άμεσα προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο υποκατάστημα της περιοχής τους στερούνται του δικαιώματος υποβολής ΑΠΔ μέσω του Διαδικτύου.

3. Τίθεται σε άμεση ισχύ ειδική μηχανογραφική εφαρμογή, με βάση την οποία το σύνολο των υποβαλλομένων μηνιαίων ΑΠΔ θα ελέγχεται προκειμένου να διαπιστώνεται η απόλυτη ταύτιση των δηλωθέντων μονάδων εργασίας στο σύστημα Εργάνη σε σχέση με τα ακριβή στοιχεία των μονάδων αυτών στη δήλωση ασφάλισης μέσω των μηνιαίων ΑΠΔ. Στις περιπτώσεις ύπαρξης διαφορών θα επιβάλλονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα για τη μη ασφάλιση εργαζόμενου προσωπικού. Αυτή η μηχανογραφική εφαρμογή επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και ως προς την επιβεβαίωση και διασταύρωση της απόλυτης ταύτισης των δηλωθεισών αποδοχών για κάθε μονάδα εργασίας στην ΑΠΔ με τις αντίστοιχες δηλωθείσες αποδοχές για την απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

4. Από την 1η Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης.Και για τις περιπτώσεις αυτές ισχύουν στο σύνολό τους οι προβλεπόμενες ελεγκτικές διαδικασίες και τα συνακόλουθα μέτρα που αφορούν τις εισφορές της κύριας ασφάλισης.

Η παρακράτηση των εισφορών των αγροτών που δεν πληρώσουν τον ΟΓΑ από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνεται στα μέτρα που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπει παρακράτηση των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν αγρότες που χρωστάνε στον ΟΓΑ. Υπολογίζεται πως το σύνολο των επιδοτήσεων για φέτος ανέρχεται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή συνάντηση με την τρόικα να αναμένεται να επικεντρωθεί στα ελλείμματα και στη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι το 2014 η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετο κενό θα δημιουργήσει η σταδιακή μείωση των εισφορών στα ειδικά Ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Πότε χάνονται τα ένσημα

Δεν χάνονται τα ένσημα για τους ασφαλισμένους στην περίπτωση που οι εργοδότες τους έχουν υποβάλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, αλλά δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές. Αυτό διευκρινίστηκε χθες από τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αλλά δεν καλύπτει τους εργαζομένους για τους οποίους οι εργοδότες δεν έχουν υποβάλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.