Μισός αιώνας είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να διατηρηθεί η μαγεία ενός παιχνιδιού. Πόσω μάλλον αν το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει συγκεντρώσει τις αμείλικτες κριτικές εκπροσώπων των πιο προχωρημένων ιδεών και των πιο «τρέντι» τάσεων σε εποχές μεγάλων κοινωνικών αμφισβητήσεων. Παρά ταύτα, η Μπάρμπι έκλεισε φέτος τα 54. Και δεν της φαίνονται καθόλου καθώς εξακολουθεί να πουλάει «σαν τρελή», αφού ξεπέρασε αβρόχοις ποσί τα χρόνια της αμφισβήτησης των γυναικείων και κοινωνικών, εν γένει, στερεοτύπων του 1960 και του 1970.

Η απειλή που αντιμετωπίζει στις ημέρες μας η δημοφιλής κουκλίτσα έχει να κάνει με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάζεται (στην Κίνα φυσικά…). Η οργάνωση China Labor Watch μιλά για εργάτες που δουλεύουν στα 6 εργοστάσια της Mattel επί 13 ώρες την ημέρα όρθιοι, δίχως να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, που φθάνουν τις 110 ώρες μηνιαίως. Κάνει λόγο για εργάτριες που ζουν στοιβαγμένες κατά δωδεκάδες σε καταλύματα δίχως ζεστό νερό, που έχει ανεγείρει η αμερικανική εταιρεία. Διότι η Mattel εξοικονομεί 10 εκατ. δολ. ετησίως κακοπληρώνοντας τους 20.000 κινέζους εργαζομένους που απασχολεί. «Ενόψει Χριστουγέννων η παραγωγή εντείνεται και οι συνθήκες κατασκευής των Μπάρμπι γίνονται όλο και πιο απάνθρωπες», αναφέρει η China Labor Watch.

Θα ξεπεράσει κι αυτή την κρίση αμφισβήτησης η «εξιδανικευμένη καρικατούρα της ανεγκέφαλης ξανθιάς γκόμενας», όπως έλεγαν παλιά οι επικριτές της; Θα στοιχημάτιζε κανείς πως ναι! Διότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ακόμη και μέσω Κίνας, γίνεται όλο και πιο φτηνή.