«Θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στη μείωση του χρέους», δήλωσε τη Δευτέρα,παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τη δήλωση αυτή την έκανε με αφορμή την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος και του χρόνου, που ο ίδιος ανακοίνωσε. Η ευρωζώνη έχει δεσμευθεί ότι εφόσον επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα θα εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης του χρέους.

Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει «όλα εκείνα τα μέτρα που θα καταστήσουν εφικτή την έξοδο της χώρας στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014».

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός , ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει φέτος 340 εκατ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2014 αυτό θα αυξηθεί στα 2,8 δισ ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ (έναντι αρχικού στόχου για 1,5% του ΑΕΠ).

Ο Χρ. Σταϊκούρας προανήγγειλε μέτρα στο ασφαλιστικό, για την κάλυψη της τρύπας των 600 εκατ. ευρώ, που δημιουργείται από τη μη επιβολή της εισφορά του 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Οπως είπε, για τον σκοπό αυτό αναζητούνται «στοχευμένες παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού είναι τα εξής:

*Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ειναι 2,4% του ΑΕΠ , σταθερό σε σχέση με φέτος.

*Τα καθαρά έσοδα θα ειναι 54,5 δισ ευρώ , αυξημενα κατά 4,6% σε σύγκριση με φέτος , κυρίως λόγω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είπε.

*Οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 42 δισ ευρώ, με τους μισθούς και τις συνταξεις να ειναι μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ, λόγω περιορισμού του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών, μείωσης των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές κ.α

*Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ειναι 319,4 δισ ευρώ από 321 δισ ευρώ φέτος